Lifestyle

Sfaturi de călătorie. Cele mai frumoase destinații turistice din 2023

Sfaturi de călătorie. Cele mai frumoase destinații turistice din 2023
sursa foto LBCI Lebanon

Există destinații turistice excepționale care nu trebuie ratate. Pentru călătorii în căutare de inspirație, care nu știu ce să aleagă pentru următorul lor city break, există zeci de liste cu cele mai bune destinații. Dar pentru cei care sunt în căutarea unui ritm mai lent, a unor peisaje naturale și a tradițiilor locale, există o altă resursă la care să apeleze. Mai exact, cele mai bune sate turistice din lume, potrivit Organizației Mondiale a Turismului a Națiunilor Unite (OMT).

Anumite destinații turistice au fost clasate ca fiind cele mai frumoase în 2023. În ultimii trei ani, OMT a recunoscut satele din întreaga lume care „sunt în frunte în ceea ce privește cultivarea zonelor rurale și conservarea peisajelor, a diversității culturale, a valorilor locale și a tradițiilor culinare”.

Cele mai bune destinații turistice din 2023

Lista celor mai frumoase destinații turistice în 2023 conține 54 de sate. Care au fost selectate pe baza a nouă criterii diferite. Inclusiv modul în care își conservă și pun în valoare mediul natural. Dar și angajamentul lor față de sustenabilitatea economică și de mediu sau conservarea patrimoniului cultural. În cele ce urmează, aruncăm o privire asupra a patru dintre cele mai interesante sate rurale din întreaga lume de pe noua listă.

Hakuba, Japonia

Hakuba, Japan, sursă foto: Bike Tour Japan

 

În urmă cu 20 de ani, Tony Anderson din Melbourne, Australia, a venit la Hakuba pentru a face snowboard. S-a întors în satul situat în Alpii japonezi, la aproximativ 45 km vest de Nagano, în anul următor pentru a cumpăra o proprietate. Și de atunci locuiește acolo. Această tradiție a ospitalității s-a dezvoltat probabil și din motive practice.

Când vine zăpada, care uneori blochează drumurile, nu poți pleca neapărat, chiar dacă ai vrea. Bineînțeles, acest lucru face ca schiul și snowbord-ul să fie excelente. Cel mai faimos, Hakuba, care este înconjurată de 10 stațiuni de schi diferite, a găzduit multe dintre evenimentele Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano din 1998. Chiar și primăvara, când înfloresc cireșii, există încă suficientă zăpadă pe munți pentru a schia.

Lerici, Italia

Lerici, Italy, sursă foto: Italy

Pentru călătorii care caută priveliști impresionante la mare, plaje curate și case colorate, există o altă destinație de adăugat pe listă în regiunea Liguria. Situată pe coasta de nord-vest a Italiei, la 100 km sud de Genova. Sau la 10 km sud de La Spezia, un centru de călătorie popular pentru a ajunge la Cinque Terre. Este vorba de Lerici, care nu este chiar un secret. Cu toate acestea, locația sa, în special lipsa unei gări, înseamnă că a fost un pic mai protejată de turismul excesiv decât mulți dintre vecinii săi.

Lephis, Etiopia

Lephis, Etiopia, sursă foto Flickr

Pentru frumusețea naturală și viața sălbatică, este greu de întrecut satul Lephis. Situat în pădurea Lephis, la aproximativ 160 km sud de capitala etiopiană, Addis Abeba. Turiștii pot face drumeții sau să meargă călare pe lângă impresionanta Cascadă Lephis și prin dealuri și văi. Putând să surprindă animale precum maimuțe colobus, leoparzi și nyala de munte. Cei pasionați de faună vor fi deosebit de încântați, cu specii precum oriole de Abyssian și turaco cu obraz alb.

Douma, Liban

Douma, Liban, sursă foto SceneNow

Case tradiționale din piatră cu acoperișuri din țiglă roșie, priveliști ale munților Batroun din împrejurimi, biserici vechi de secole și un souk recent restaurat. Acesta este satul Douma. Situat la aproximativ 80 km nord-est de Beirut, nu este deloc pitoresc.

„Prima mea impresie a fost frumusețea satului. Iar istoria satului este incredibilă, te simți ca și cum ai intra într-o carte de istorie.” a declarat Rana Tanissa, un arheolog libanez și consultant în turism rural. De fapt, potrivit OMT, angajamentul Douma de a-și păstra patrimoniul arhitectural și cultural și de a „evita expansiunea urbană haotică” a jucat un rol important în selectarea sa pe lista din 2023, conform BBC .