Actual Lifestyle

Sfaturi și trucuri despre cum să reducem consumurile la energia electrică și despre cum putem avea o casă eficientă energetic

Economie energie electrica-investenergy.ro
investenergy.ro

La ora actuală, consumul de energie electrică a devenit un punct de interes major, pe fondul creșterii excesive a prețurilor la energie.

Facturile tot mai mari obligă consumatorii să caute soluții pentru a limita risipa de energie și pentru a reuși să facă economii în acest domeniu. Iar un consum de energie redus se va traduce prin economii substanțiale pe termen lung și un confort sporit.

Cum puteți avea o locuință eficientă energetic, care să vă asigure tot confortul de acasă, cu un consum mai mic de energie

  •  Izolarea termică a locuinței

„O atenție deosebită trebuie acordată izolării locuinței. Astfel, consumul de energie pentru a încălzi sau răci locuința poate fi redus semnificativ atunci când aceasta are o bună izolație termică, atât pe pereții exteriori, cât și pe acoperiș. Pe timp de iarnă, o locuință izolată termic poate consuma cu până la 50% mai puțină energie pentru încălzire„, potrivit engie.ro.

  • De asemenea, ferestrele au o importanță deosebită în reducerea consumului de energie

“Atunci când îți dorești să menții o temperatură optimă în locuință, este important să știi că ferestrele de dimensiuni medii, bine izolate, nu permit schimbul de temperatură exterior-interior. Astfel, consumul de energie pentru încălzire sau răcire este mai mic”.

Totodată, pentru a economisi energie electrică, Engie vine și cu alte sfaturi practice și anume:

În primul rând trebuie să evităm risipa de energie

  • “Poți reduce consumul lunar cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosești.
  • Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de ecomisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by”.

Iluminarea smart conduce la reduceri semnificative de energie electrică

  • “Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.
  • Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.
  • Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere”.

Consumul electrocasnicelor trebuie redus la maxim

  • “Poți evita consumul inutil de energie electrică și apă, utilizând mașina de spălat doar atunci când este plină. În acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă pe an.
  • Pentru ca frigiderul tău să fie eficient energetic, evită să îl amplasezi lângă cuptor sau calorifer. Setează frigiderul la o temperatură între 1 – 4 °C, iar congelatorul la -18°C.
  • Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%”, scrie pe engie.ro.