Actual

Comisia Europeană vrea ca iarna, în instituțiile publice, temperatura să fie de 19 grade. Ministrul Virgil Popescu nu e de acord

Comisia Europeană vrea ca iarna, în instituțiile publice, temperatura să fie de 19 grade. Ministrul Virgil Popescu nu e de acord

Primarul General al Capitalei, Nicusor Dan poate sta linistit la iarna. Temperatura din instituțiile publice va fi limitată la 19 grade iarna și 25 de grade Celsius vara, pentru economii de gaze, respectiv energie electrică. Comisia Europeană va face săptămâna viitoare aceste solicitări statelor membre, inclusiv României.

Comisia Europeană vrea ca iarna, în instituțiile publice, temperatura maximă sa fie de 19 grade Celsius

Limitarea consumului de gaze și curent în instituțiile publice este prevăzută într-un proiect de document consultat de AFP, arată Agerpres

Acesta prevede o limitare la 19 grade a temperaturii furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă. Se estimează o reducere a consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

„Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie.

Sunt încurajate și sursele alternative

Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Planul Comisiei este ca statele membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”, subliniază Comisia Europeană. Bruxelles-ul vrea de asemenea campanii de comunicare pentru a incita gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Ministrul Energiei spune că e cam frig în case la 19 grade

Virgil Popescu a vorbit despre această recomandare a Comisiei Europene ca iarna temperatura să fie în clădiri setată la 19 grade. A fost întrebat de presă și a răspuns:„Mi se pare frig. Am trăit aceste restricţii, nu prea ne sunt pe plac. Şi nici mie nu-mi sunt pe plac. Ce să vă zic, 25 de grade iarna mi se pare mult. Adică e chiar cald la 25 de grade. Iar 19 grade iarna mi se pare frig”.

Despre restricţiile de electricitate şi de gaz în acestă iarnă, Virgil Popescu a spus: “Nu îmi doresc restricţii de electricitate, nici de gaz. Nu cred că vom avea probleme cu producţia de energie electrică. Asta vă spun. Gazul pentru încălzire, v-am spus că pentru populaţie şi pentru clienţii protejaţi….Eu încurajez un fel de autocontrol şi un fel de îmbunătăţire a eficienţei energetice a fiecărei locuinţe şi a clădirilor publice”.