Lifestyle

Sfaturi vechi de 100 de ani. Masurile medicilor romani in lupta cu gripa spaniola

Sfaturi vechi de 100 de ani. Ne putem intoarce in culisele istoriei si vom afla detalii pretioase despre masurile luate de catre medicii romani in lupta cu gripa spaniola.

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, publica, în colecția Biblioteca Poporală a Asociațiunii, lucrarea „Ce trebuie să știm despre boalele molipsitoare” (Editura Asociațiunii Astra, Sibiu, 1931) de dr. Iosif Stoichiția, inspector sanitar general, scrie Historia.

Cel mai important sfat pe care inspectorul sanitar il oferea cetatenilor la acea vreme, este extrem de asemanator cu sfaturile pe care noi le primim in prezent din partea autoritatilor.

Sfaturi vechi de 100 de ani: În timp de epidemie, vom ședea frumușel acasă

„Se pune acum întrebarea, cari ar fi măsurile de apărare în contra acestei molime primejdioase? Înainte de toate ne vom feri de a veni în atingere cu aceia despre cari știm că sunt atinși de această boală. În timp de epidemie, vom ședea frumușel acasă, vom ținea în jurul nostru cea mai mare curățenie și nu vom intra nici în cârciumă, nici la șezătoare și nici într-alt loc, unde se adună lume multă și de tot felul.

Vom aierisi des odăile în cari locuim, ne vom spăla mânile de mai multe ori pe zi. […] Ne vom feri de răceli, iar când suntem siliți, totuși, să stăm între oameni mai mulți, cari vorbesc, tușesc și strănută, ne vom păzi și vom ținea o batistă curată înaintea gurei și a nasului”, scria dr. Iosif Stoichiția.

Medicul sibian Iosif Stoichita scrie, in lucrarea respectiva, despre multe dintre bolile contagioase, acordand o atentie sporita gripei – Gripa spaniolă și Influența.

Acesta descria gripa ca fiind o boala contagioasa, poate chiar cea mai contagioasa dintre toate bolile, care se transmitea cu ușurinta de la o persoana la alta, fiind suficient sa stam in aceeasi incapere cu omul molipsit sau sa mancam impreuna cu el.

Este destul dacă unul singur este bolnav de gripă

„În cârciumă, la ospăț, în școală, în biserică sau oriunde ar fi mai multă lume strânsă la un loc, este destul dacă unul singur este bolnav de gripă, care tușește, scuipă ori strănută, ca alții 10 să se molipsească de boală și să se îmbolnăvească pe loc”, scria medicul.

Mai multe detalii pe Historia.