Actual Showbiz

Și totuși scandalul de la Eurovision 2022 are o explicație. Turturică de la TVR vrea ca România să nu mai participe la concurs

Și totuși scandalul de la Eurovision 2022 are o explicație. Turturică de la TVR vrea ca România să nu mai participe la concurs

Scandalul de la Eurovision 2022 are o explicație. Infoactual se află printre primele surse media care a descoperit, încă din fază incipientă, acest ”iz” de gălăgie internațională, pe care a numit-o, pe bună dreptate ”telenovelă”. Și, iată că nu a întâziat să fie produs, în mare grabă, încă un episod.

Și totuși scandalul de la Eurovision 2022 are o explicație. Turturică de la TVR vrea ca România să nu mai participe la concurs

Uniunea Radiodifuzorilor din Europa a emis un comunicat, în care prezintă voturile exprimate în a doua semifinală de juriile din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaidjan. ”Nu a fost vorba despre o favorizare a Ucrainei, ci despre o posibilă înțelegere între juriile celor șase țări”, afirmă sursa citată.

Uniunea Radiodifuzorilor din Europa sugerează, în același context, că ”cele șase țări s-au votat între ele”. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire, calculat automat, a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală.

„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis să își exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”.

România reacționează

USR l-a chemat în Parlament pe Dan Turturică, pentru a-și spune punctul de vedere în cadrul Comisiei de cultură a Camerei Deputaților pe tema incidentului de la Eurovision, unde rezultatul votului dat de juriul românesc a fost anulat.

„Situația în care a fost pusă TVR la Eurovision este inadmisibilă și inexplicabilă. L-am invitat pe Dan Turturică, președintele-director general al televiziunii publice, la o întâlnire cu parlamentarii din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților pentru ca, împreună, să găsim soluții și cea mai bună cale de a preveni astfel de abuzuri”, a declarat deputatul USR, Iulian Bulai, președintele Comisiei, potrivit unui comunicat al partidului condus interimar de Cătălin Drulă, citat de Libertatea.

Bulai consideră, totodată, că explicația acordată de organizatorul Eurovision, EBU, privind înlocuirea voturilor românești, nu clarifică nimic și nu aduce nicio justificare, ci doar acuze nemotivate.

Poziția președintelui TVR, Dan Cristian Turturică

În afara comunicatului oficial difuzat de TVR, vineri seara, președintele TVR, Dan Turturică a publicat un text pe pagina lui de Facebook. Pe lângă dezvăluirile despre manevrele EBU, Turturică scrie că va milita pentru ca România să nu mai participe la Eurovision.

Pe scurt despre acuzațiile Eurovision:
Da, juriile din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan și-au dat voturi, unele celorlalte, în cea de-a doua semifinală, într-un mod suspect. Dar nu au fost singurele. La fel au făcut și Suedia, Australia, Belgia și încă vreo câteva țări. EBU nu le-a sancționat însă și pe ele, deși “tiparul de vot” pare la fel de ciudat.
Mai mult, tot în a doua semifinală, au luat punctele de la cele șase țări sancționate și le-a dat fix celor trei pe care le-au protejat. 72 de puncte pentru Suedia, 60 pentru Australia, 35 pentru Belgia. Toate trei au ajuns în finală cu ajutorul “algoritmului” EBU.
Faptul că și alte țări și-au dat voturi între ele – și nu de ieri, de azi, ci de când există Eurovisionul! – scuză juriul din România? Absolut, nu! Și de aceea o să căutăm în continuare să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat.
Trist este doar că dacă EBU ne-ar fi spus a doua zi după a doua semifinală, adică joia trecută, de aceste suspiciuni, am fi putut face ceva. Ne-au dat “suveica” de abia după o săptămână, adică miercuri! Până luni, TVR nu a avut dreptul să știe nici măcar voturile din semifinală ale juriului din România! Pentru că așa ne impune regulamentul EBU!
Am întrebat EBU de ce nu ne-au spus din timp despre suspiciuni, în condițiile în care știau foarte bine că regulamentul Eurovision, făcut chiar de ei, interzice ferm oricărei televiziuni să influențeze sau să schimbe notele juriului, care trebuie să fie independent?! Cum puteam să intervenim dacă noi am aflate notele din semifinale doar după concurs?
“Am vrut să protejăm concursul,” ne-au răspuns la întâlnirea on-line de miercuri. Interesant mod de a proteja concursul, somând o delegație să anunțe notele pe care le dorește organizatorul!
Nu ne-au răspuns, însă, la întrebări precum:
“de ce au invocat o defectiune tehnică la echipa României, în seara finalei, când știau că nu a fost vorba de așa ceva?”,
“de ce nu ați sancționat și voturile date de Suedia, Australia și Belgia?”,
“cum funcționează, concret, algoritmul de le-a dat fix acestor trei țări punctele țărilor sancționate?” și mai ales
“cum a ajuns algoritmul să ne impună să dăm
zero puncte Moldovei?!”
În concluzie: este șocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan.
Eu, personal, voi susține în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision și să studiem varianta de a da în judecată EBU și a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus”.

Foto: Facebook