Lifestyle

Simbolul frumuseții grecești, cunoscută pentru rolul din ”Zorba Grecul”, Irene Papas a plecat dintre noi la 96 de ani

Simbolul frumuseții grecești, cunoscută pentru rolul din ”Zorba Grecul”, Irene Papas a plecat dintre noi la 96 de ani

Zorba Grecul”, un film de referință în cinematografia internațională. Este un subiect care nu are vârstă. Iar Irene Papas va rămâne imortalizată pe această peliculă unicat. Unică a fost și ea, motiv pentru care a fost considerată, pe bună dreptate, ca fiind un simbol al frumuseții grecești.

Simbolul frumuseții grecești, cunoscută pentru rolul din ”Zorba Grecul”, Irene Papas a plecat dintre noi la 96 de ani. Video

Actriţa şi cântăreaţa Irene Papas, considerată un simbol al frumuseţii greceşti, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani. Cauza decesului nu a fost anunţată, dar sănătatea actriţei era fragilă de mai mult timp, după cum a relatat media.

Ministerul grec al Culturii a confirmat miercuri decesul acesteia.

„Magnifică, maiestuoasă, dinamică, Irene Papas a fost personificarea frumuseții grecești pe ecranul cinematografului și pe scena de teatru, o protagonistă internațională care radia grecește”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, într-un comunicat. Premierul Kyriakos Mitsotakis a descris-o ca fiind o sursă de „admirație și inspirație” pentru generații de greci.

Fiică de profesori, s-a născut Eirini Lelekou într-un sat de lângă Corint și a urmat cursurile școlii regale de teatru din Atena. Și-a început cariera în adolescență ca cântăreață și dansatoare în spectacole de varietăți, înainte de a-și lansa cariera cinematografică în 1948, când s-a căsătorit cu regizorul Alkis Papas.

Autograf Irene Papas. Foto: Delcampe.

Papas și Quinn, un duo incendiar

După două filme minore în Grecia, a semnat un contract și în Italia. Printre acestea s-au numărat două filme epice, Theodora, împărăteasa sclavă (1954) și Attila (1954), în care a jucat rolul secundar – în primul, în fața Giannei Maria Canale, iar în cel de-al doilea, în fața Sophiei Loren, cu Anthony Quinn, în rolul principal.

Facebook. Captura foto din film

Papas avea să joace împreună cu Quinn în mai multe filme, în care formau un duo incendiar, după cum relatează presa internațională. Dar rolul din ”Zorba Grecul” este inegalabil, fiind un film cu profunde trăiri rupte din realitate.

O imagine veche, unicat, afișul filmului (1964). Pinterest

De-a lungul carierei, a apărut în filme alături de actori celebri precum Richard Burton, Jon Voigt și Kirk Douglas. Irene Papas a primit numeroase premii internaționale, printre care și trofeul pentru Cea mai bună actriţă, în 1961 la Festivalul de Film de la Berlin, şi un Leu de Aur la Veneţia în 2009, pentru întreaga carieră.

Toate filmele din trilogia Euripide – Electra (1962), Troienele (1971) și Ifigenia (1976) – regizate de Michael Cacoyannis, au fost dominate de frumusețea dramatică a lui Papas în prim-plan pe peisaje grecești realiste și au dovedit că miturile antice pot prinde la publicul modern. Cacoyannis, cu care Papas a făcut șase filme, inclusiv Zorba the Greek, a fost cel care i-a pus în valoare talentul, scrie The Guardian.

În 2018, s-a anunţat că Papas suferea de Alzheimer de cinci ani, respectiv din 2013. De atunci, vedeta s-a retras și a trăit departe de ochii publicului.

Foto: Informateca