Social

Situație disperată în Filipine, români blocaţi, se apropie un taifun

Situație disperată în Filipine pentru mai mulți români. Apelul disperat din partea unei mame pentru salvarea fiicei sale blocate pe un vas de croazieră într-un port din Filipine explică situația.

Alături de fiica acesteia  ar mai fi patru adulţi români şi un copil de doar 4 ani, iar pe celelalte 14 vapoare în total ar fi peste 100 de români blocaţi de două luni. Aceştia au cerut să fie aduşi acasă, însă până acum nu a fost găsită nicio soluţie. Vasele de croazieră au fost mutate dintr-un port în altul, pasagerii au fost trimişi acasă, însă angajaţii nu au mai pus piciorul pe pământ din luna februarie, iar mulţi dintre ei spun acum că sunt în depresie.

”Păi de la ea am înţeles că se află pe vasul de crozieră. Aşteaptă ca zilele acestea, azi sau mâine, să fie daţi cei din Filipine jos de pe vas, dar sub ce codiţii? În condiţiile în care vor fi daţi jos de pe vas în bărcile de salvare. Adică vasele de croazieră nu au voie să se apropie de ţărm. După care, cele 15 vase, între care unul este şi fiica mea, vor fi trimise în larg, pentru că pe data de 15 în Filipine se anunţă un taifun foarte mare….” a spus mama femeii care face parte din personalul navei într-o intervenție la RRA.

 

Femeia a spus că  angajații nu mai sunt plătiţi de două luni de zile și că de două luni de zile nu au coborât de pe vas, iar nimeni nu poate să facă nimic, nimeni nu le zice nimic și nici angajatorul nu le spune nimic.

”Angajatorul am înţeles că nu spune nimic. Totul rămâne la latitudinea căpitanului de vas, care ştiţi şi dumneavoastră că are … cum se zice,nici nu ştiu cum să mă pronunţ, el decide de ceea ce se întâmplă şi probabil că el va fi anunţat de companie ce urmează să se facă cu aceşti oameni.” a mai adugăugat doamna.

 

Mama persoanei aflată de peste două luni pe vas a spus că a trmis un e-mail catre Ambasada României în Filipine și așteaptă răspuns. Vestea bună este că s-au luat măsuri de protecție, oamenii au fost lăsați să se cazeze în camerele destinate turiștilor, toți comandanții celor 15 vase de croazieră încercând să ofere condiții bune de distanțare socială. Din păcate, conform informațiilor, femeii au fost înregistrate trei suiciduri din cauza depresiei.