Info Actual

Info Actual > Diverse > Situaţie disperată, români blocaţi în Sicilia. Ce spune Alina Crăciun, jucătoare de baschet
Diverse

Situaţie disperată, români blocaţi în Sicilia. Ce spune Alina Crăciun, jucătoare de baschet

Situaţie disperată, români blocaţi în Sicilia. Ce spune Alina Crăciun, jucătoare de baschet

Situaţie disperată, români blocaţi în Sicilia. Sute de români sunt blocați în Italia, mai exact în zona de sud, în Catania. Mulți dintre ei au lucrat acolo cu contracte, care în urma declanșării pandemiei de coronavirus, au fost suspendate. Oamenii vor să se întoarcă în țară, pentru că în Italia acum unii chiar nu mai au bani să trăiască.

Răspunsul Consulatului Român este cel putin bizar. Oamenii au cerut ajutorul Consulatul român din Catania, care i-a îndemnat să i-a legătura cu președintele Iohannis.

Alina Crăciun, româncă care este blocată în Catania: În legătură cu situaţia noastră de aici, vrem să ajungem în ţară, nu mai avem posibilitatea de a mai sta aici.
-: Păi, stimabilă, deci în primul rând trebuie să sunaţi, da? … să scrieţi /…/ exact.
Alina Crăciun: Am scris.
-: Da, păi înseamnă că sunteţi pe listă. Nu ştiu exact despre ce vorbiţi, pentru că noi avem speţe diferite şi cam 20 pe zi, da?, deci eu nu ştiu la ce vă referiţi exact. Deci sunteţi pe listă, înţeleg, nu? Nu trebuie să sunaţi. În primul rând, nu trebuie să sunaţi, asta ar fi foarte drăguţ din partea dumneavoastră, să nu sunaţi. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta. Noi nu putem să scriem la guvernator şi să spunem ”domnule, daţi-ne o cursă acum, repede, că avem nişte cetăţeni pe care trebuie să-i ducem”. Deci nu se poate… nu avem posibilitate să sprijinim oamenii, nu avem…să-i…, în afară de asistenţa asta consulară, că îi luăm, îi centralizăm, le facem acte dacă le trebuie pentru relaţia cu angajatorul sau pentru instituţiile italiene, noi nu avem ce să facem. Nu ştiu, scrieţi la domnul Iohannis spuneţi ”dom’le, suntem blocaţi aici nu se poate statul român să ne lase aşa, de izbelişte. Vă rugăm, faceţi ceva, trimiteţi un charter, … o cursă specială, nu ştiu”.

 

Români blocați în Sicilia

Înţeleg că sunteţi jucătoare de baschet şi aţi plecat în Sicilia cu un contract cu acte în regulă. Ce s-a întâmplat de când a izbucnit această pandemie şi care este situaţia în acest moment?
Alina Crăciun este jucătoare de baschet și a încercat să ajungă în țară. este blocată în Italia cu prietenul ei și un cățel, ei au terminat toți banii.  ”Da, de când a izbucnit această pandemie, suntem blocaţi aici. Încercăm să venim în ţară şi nu putem veni. Suntem într-o situaţie de criză, rămânem fără bani, încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informaţie concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în ţară. Am achiziţionat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat, banii sunt blocaţi pe acele bilete şi nu ştim ce se ntâmplă cu noi în situaţia de faţă.”

Pe toate site-urile şi pe site-ul consulatului sunt numere de urgenţă pentru situaţia asta cu COVID. Numerele acelea, până în momentul de faţă, au fost degeaba, consideră Alina Crăciun care a sunat şi nu am fost ajutată absolut deloc.

Alina Crăciun: Sunt anulate toate campionatele în momentul de faţă, campionatul de baschet s-a anulat aici, în Italia. Nu au vrut să îşi respecte contractul până la capăt, a trebuit să renegociem contractul, deci suma totală pe care eu trebuia să o încasez pe ultimele trei luni s-a înjumătăţit. Am încercat şă fac tot posibilul să fiu înţeleasă şi să mai pot sta aici, dar se pare că nu mai am înţelegere din partea nimănui în momentul de faţă, şi cei de la consulat, când am sunat acum două lui, mi-au spus să mai aştept, să îmi prelungesc şederea aici, să vorbesc cu cei de la club. Am făcut tot posibilul, în aceste două luni, să stau aici, dar nu se mai poate sta aici.