Actual

Sobele pe lemne se interzic! UE, avertisment pentru România

lemne (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Oficialii europeni continuă să promoveze ideea cum că încălzirea pe lemne se va interzice foarte curând. Se cere înlocuirea acesteia cu cea pe bază de biomasă, cunoscută și sub numele de energie verde, dar este susținută și încălzirea produsă de peleți. La nivelul țărilor membre blocului comunitar de state, o instituție ce se ocupă cu acest fenomen de combaterea a dezcarbonizării propune câteva soluții.

Este vorba despre membrii Asociației Forestierilor care spun că această tranziție, de la încălzirea pe lemne la modalități alternative prietenoase cu mediul, este posibilă, însă trebuie să se facă cu susținerea financiară din partea instituțiilor europene. În unele state membre acest proces s-a implementat deja, state precum Grecia, Austria sau Franța.

Sobele românești

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești. Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli.

Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă”, specifică membrii Asociației Forestierilor într-un raport recent eliberat în cazul României.

Cum se descurcă alte state?

Reducerea prețurilor la energie și diminuarea fenomenului poluării a reprezentat una dintre principalele preocupări ale autorităților europene la nivelul blocului comunitar de state. Astfel, tot mai multe state au luat măsurile necesare pentru a înlocui centralele termice ce folseau gazul sau păcura cu centralele ecologice ce utilizează peleți sau biomasă.

În Germania, de exemplu, proprietarii de apartamente se bucură de fonduri financiare din partea statului în momentul în care se decid să instaleze astfel de sisteme de încălzire ecologică.Astfel, un procent de până la 30% din costuri ajung să fie acoperite bani de la statul german. În plus, guvernanții de la Berlin au anunțat că, în situația în care venitul impozabil al gospodăriei respective este unul mai mic de suma de 40.000 de euro pe an, iar 45% dintre acestea chiar se află într-o asemenea situație, la acea sumă de bani se mai adaugă încă 30%.

Francezii, timp de mai bine de un an de zile, au beneficiat de un program guvernamental de sprijin financiar cu scopul de a înlocui centralele termice vechi cu unele mai prietenoase cu mediul, ce folosesc fie peleți, fie pompe de căldură sau chiar panouri solare. Acest ajutor a fost între sumele de 4.000 -5.000 de euro pentru gospodăriile cu venituri mici și 2.500 – 4.000 de euro pentru gospodăriile cu venit standard, inforează antena3.ro.