Economic

Alertă economică: Băncile centrale iau măsuri extreme! Rata dobânzilor se ridică la cote alarmante

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursă foto: capital.ro

Majoritatea creșterilor lunare ale ratelor dobânzilor din acest an au fost efectuate în luna iunie de către principalele bănci centrale din lume, ceea ce a surprins piețele și a indicat o mai mare înăsprire, în timp ce factorii de decizie politică încearcă să câștige avantajul în războiul împotriva inflației.

În iunie, când cele nouă bănci centrale responsabile de primele zece monede de tranzacționare s-au reunit, șapte au decis să majoreze ratele, în timp ce două au ales să le lase neschimbate.

Cresc ratele dobânzilor

Luna trecută, atât Banca Angliei, cât și Norvegia au uimit piețele cu o mișcare care a fost cu 50 de puncte de bază mai mare decât se anticipa, în timp ce Canada și Australia și-au reluat ciclurile de majorare a ratelor. BCE, Suedia și Elveția au înăsprit luna trecută politica monetară, ceea ce a dus totalul creșterilor lunare la 225 de puncte de bază. În șase ședințe din luna mai au avut loc șase creșteri ale ratelor.

„În timp ce unele bănci centrale înregistrează progrese inițiale în direcția unei inflații mai scăzute, bancherii centrali, în general, continuă să se confrunte cu un exercițiu de echilibru dificil.Fără o politică fiscală pregătită să salveze situația, vedem un mediu de creștere mai nesigur, cu riscuri de scădere care se acumulează pe orizontul ciclic”, a declarat Tiffany Wilding, economist la PIMCO.

Cele mai recente mișcări ale G10 duc totalul majorărilor de rate pentru 2023 în rândul băncilor centrale din G10 la 950 de puncte de bază în 28 de majorări. Analizând mișcările de când Norvegia a dat startul ciclului de majorare a ratelor în septembrie 2021, marile bănci centrale au majorat până acum ratele dobânzilor cu 3.765 pb.

În timp ce pauza de la ședința din iunie a Rezervei Federale a SUA nu a fost o surpriză, perspectivele de creștere ale celei mai importante bănci centrale din lume au provocat un cutremur pe piețe.

„Credem că băncile centrale mai au mult de lucru. Ultima etapă de reducere a inflației până la țintele băncii centrale ar putea fi cea mai dificilă, în opinia noastră”,au declarat analiștii Vanguard în perspectiva lor de la jumătatea anului.

Pe piețele emergente au existat mai multe dovezi că ciclul de înăsprire a politicii monetare se epuizează. Treisprezece din cele 18 bănci centrale din eșantionul Reuters de economii în curs de dezvoltare au avut luna trecută ședințe de stabilire a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, 11 bănci centrale au ales să mențină politica neschimbată.

După ce a fost o excepție evidentă în ciclul de înăsprire a ratelor pe piețele emergente care a început în primăvara anului 2021, banca centrală a Turciei, sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, a jucat la recuperare cu o majorare a ratei de 650 de puncte de bază, semnalând o revenire la o politică mai ortodoxă. Aceasta a fost a doua cea mai mare majorare de rată din ultima perioadă, de când Rusia a fost nevoită să aplice o majorare de urgență a ratei de 1 050 bps în urma invaziei sale în Ucraina. Între timp, banca centrală a Chinei a redus ratele dobânzilor cu 10 puncte de bază, potrivit Reuters.