Categories: Actual

Mesaj important pentru șoferi! Cum puteți obține amendă fără a avea nicio vină

Foarte mulți români recurg la instalarea unui sistem de alarmă pentru mașinile pe care le posedă pentru a se asigura că vehiculele sunt în siguranță. În cazul unui incident, se pune în instalare un sistem sonor antifurt. Ceea ce trebuie să știe acum proprietarii de mașini este că legislația în vigoare impune anumite reguli în ceea ce reprezintă acest sistem de siguranță atașat autovehiculelor.

Asta pentru că, în ciuda faptului că reprezintă o măsură de prevenție în cazul unui furt,această laramă se poate declanșa și în cazul a mai multe situații, chiar și dacă mașina este atinsă de un trecător, iar declanșarea alarmei sonore poate reprezenta în astfel de cazuri și un deranj fonic pentru cei din jur și pentru vecini. Tocmai din acest motiv, în Codul Rutier sunt stabilite anumite reguli foarte stricte în ceea ce privește caracteristice unui astfel distem de siguranță.

Ce spune legea

Astfel, potrivit celor prevăzute în cadrul Codului Rutier în vigoare la momentul de față în țara noastră, semnalul sonor emis de către alarma instalată la mașină nu trebuie să depășească durata de un singur minut. Mai mult decât atât, restricții sunt impuse și în ceea ce înseamnă intensitatea sunetului emis de către această alarmă antifurt. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997, pragul fonic maxim permis pentru alarmele auto este de 35 de decibeli pe parcursul zilei și de 25 de decibeli în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Nu doar astfel de informații sunt prevăzute în Codul Rutier din România, căci se menționează reguli foarte clare și în ceea ce înseamnă sensibilitatea acestor alarme antifurt. În acest fel, sunt interzise prin lege alarmele auto care se declanșează la simpla trecere a unei alte mașini în proximitate.

Se dau amenzi

Chiar dacă poate foarte utilă și benefică, această alarmă antifurt instalată la mașină poate aduce amenzi destul de costisitoare proprietarilor de autovehicule. Șoferii care decid să nu ia în calcul regulile impuse de către Codul Rutier din România riscă să primească din partea autorităților amenzi în valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Amenzile variază pentru că sunt calculate în funcție de punctele-amendă, iar în cazul regulilor încălcate în ceea ce privește sistemele sonore antifurt, sancțiunile primite din partea autorităților competente pot varia între 9 și 20 de puncte-amendă. Astfel, având în vedere valoarea actuală a unui punct-amendă, care a ajuns la valoare de 145 de lei, este ușor de înțeles de ce nerespectarea legilor poate deveni o problemă costisitoare pentru proproetarii de mașini. În același timp, este foarte important ca proprietarii de mașini să să aibă la cunoștință nu doar de costul amenzilor pe care le pot primi, ci și de impactul pe care îl pot avea alarmele auto asupra comunității din care fac parte. Sunetele puternice și alarmele frecvent declanșate pot genera disconfort și tensiune în rândul vecinilor și trecătorilor, potrivit monden.ro.

Adrian Lambru

Fac ceea ce-mi place. Adică cea mai frumoasă meserie din lume!

Recent Posts

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

2 ore ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

2 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

4 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

12 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

13 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

14 ore ago

This website uses cookies.