Economic

Soluție pentru românii datori la bănci! Iată cum îți poți amâna plata ratelor cu până la 1 an

rate bancare sursa foto playtech
sursa foto playtech

În condiții dificile în care ne regăsim cu toții, tot mai mulți români apelează la credite pentru a achiziționa bunuri sau servicii care nu se încadrează în posibilitățile lor. Oamenilor le este din ce în ce mai greu să își gestioneze facturile, deoarece împrumuturile continuă să se acumuleze unele peste altele.

Cu toate acestea, este de conceput ca aceste plăți și datorii să fie suspendate pentru o vreme. Într-o emisiune televizată, Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al finanțelor publice, a explicat cum românii care au probleme cu plata ratelor ar putea beneficia de o amânare de aproape un an.

Plata ratelor se poate amâna

Oficialul a oferit următorul exemplu: Un rezident care se împrumută cu 250.000 de lei și face rate lunare de 2.500 de lei are posibilitatea de a amâna această plată cu nouă luni. În acest caz, suma datorată de persoana în cauză ar depăși 10.000 de lei și ar fi eșalonată pe 60 de luni. Astfel, rata lunară va totaliza 2.675 de lei după această amânare.

În acest sens, amânarea trebuie analizată cu atenție înainte, deoarece, dacă este utilizată, poate părea că este utilă sau că oferă o amânare, dar vor exista consecințe, deoarece datoriile vor crește și mai mult.

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițeanu,  a vorbit și despre riscurile acestei metode:„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul. A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă.”, a spus el.

Dobânzile ar putea scădea

„ Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și clienți, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză. Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor”, mai spune fostul membru al Guvernului.

Ialomițianu mai notează că, date fiind circumstanțele dificile, băncile ar avea opțiunea de a mai reduce dobânzile, independent de indicele ROBOR:„S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, Banca Națională le sancționează. Și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor. Ar putea să fie o altă poliță a băncilor de a merge pe plasarea de capital, de împrumuturi, pentru a nu rămâne cu lichiditățile. Şi băncile vor avea o problemă legat de lichidități, deplasarea lichidității”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, potrivit romaniatv.net.