Actual

Sondaj alegeri europarlamentare. PSD, pe primul loc, urmat de PNL și AUR

Sondaj alegeri europarlamentare. PSD, pe primul loc, urmat de PNL și AUR
Sursa foto Agora.md

Sondaj alegeri europarlamentare. Se apropie cu pași repezi momentul în care oamenii se vor prezenta la urme pentru a alege persoanele care doresc să stea la cârma țării. Un sondaj Avangarde, realizat la cererea PSD, vine cu date clare.

Dacă alegerile europarlamentare ar fi săptămâna viitoare, oamenii ar vota PSD în procent de 31%. Acest partid este de aproape urmat de PNL, cu 21%. La mică distanță se află și partidul AUR, cu un procent de 19%.

Sondaj alegeri europarlamentare

Acest sondaj are rolul de a surprinde opinia publică legată de alegerile europarlamentare. Respondenții au primit întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European dumneavoastră cu cine ați vota?”. Din totalul de respondenți, 71% au indicat un partid politic.

Sondaj alegeri europarlamentare. Așadar, pe primul loc se află PSD, cu un procent de 31%. Următoarele locuri sunt ocupate de PNL, cu 21% și AUR cu 19%. Oamenii au semnalat că vor vota USR, în procent de 13% și UDMR, cu un procentaj de 5%. De asemenea, partidul condus de Diana Șoșoacă a înregistrat o pondere de 5%. Acest procent depășește pragul electoral și ar duce la intrarea în Parlamentul European. PMP, Pro România și alte partide au obținut o susținere de 1% la nivelul respondenților.

Aderarea la spațiul Schengen

Acest sondaj a avut în vedere aflarea opiniei publice cu privire la mei multe situații la nivelul statului. Respondenții au fost întrebați dacă România ar trebui să se îndrepte împotriva Austriei. Mai exact, dacă Marcel Ciolacu ar trebui să demareze procedurile la Curtea Europeană de Justiție. Românii sunt de părere că ar trebui luate măsuri pentru refuzul Austriei și blocarea aderării la spațiul Schengen.

Mai exact, au răspuns cu „Da” un procent de 54% dintre respondenți. „Nu” a fost regăsit în procent de 26%.

Răspunsul României

În cazul problemei Schengen, cetățenii au fost întrebați care ar trebui să fie răspunsul României la nivelul Austriei. 28% au răspuns că o variantă bună ar fi boicotarea de către stat a companiilor austriece. Precum OMV sau Raifaissen Bank. De asemenea, 27% au semnalat că România trebuie să se îndrepte spre Curtea de Justiție.

Alți 13% au spus că ar trebui folosit dreptul de veto. România ar trebui să blocheze deciziile UE, până când Austria își va schimba poziția, au spus respondenții.

Care este cauza

Respondenții sondajului au fost întrebați care este cauza pentru care Austria nu dorește România în Schengen. 33% au spus că motivele sunt cele care au fost enumerate în spațiul public. Dar, 31% au semnalat că decizia Austriei ar putea șine cont de interesele Rusiei.

Un procent de 10% a exprimat faptul că România nu merită să facă parte din spațiul Schengen.

Reformă administrativ-teritorială

În sondaj, a fost abordată și posibilitatea realizării unei reforme administrativ-teritoriale. În ciuda faptului că acest lucru ar duce la dispariția unor localități din anumite județe, românii au votat preponderent pozitiv. Așadar, cetățenii ar fi de acord în procent de 57% ca această reformă să fie implementată în 2025. Cei care se opun acestei inițiative sunt în număr mult mai mic. Cei care au spus „nu” se regăsesc în procent de 33%. Un procent de 10% a fost atribuit variantei „nu știu/nu răspund”.