Actual Politică

Senatorii par că nu cunosc Constituţia României. Vârsta de vot, redusă la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare

Senatorii par că nu cunosc Constituţia României. Vârsta de vot, redusă la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare

Neatenţie sau neştiinţă. Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani. Parlamentarii au dat dovadă că nu cunosc Constituţia României. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Senatorii par că nu cunosc Constituţia României. Vârsta de vot, redusă la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare

Un grup de parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi şi-au propus să modifice Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Mai mult, propunerea legislativă a şi trecut de Senat, întrucât a adoptat tacit, proiectul care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Guvernul a transmis că nu susţine iniţiativa parlamentară

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Conform punctului de vedere transmis de Guvern, acesta nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale.

În Constituție scrie clar, la art. 36 că ”(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.”