Diverse

Sondaj recent. Mulți americani cred că Președintele trebuie să poată demite judecătorii care greșesc

Sondaj recent. Mulți americani cred că Președintele trebuie să poată demite judecătorii care greșesc

Aproximativ unul din trei americani preferă să fie conduși de un lider puternic neales (deci impus) în locul unuia slab, care a fost ales corect. De asemenea, consideră că președinții ar trebui să poată demite anumiți judecători pentru deciziile lor „greșite”, potrivit celor mai recente rezultate ale Indexului Axios-Ipsos Two Americas.

De ce este important studiul

Rezultatele acestui sondaj spulberă mitul conform căruia americanii sunt de acord cu un set comun de valori democratice, în ceea ce privește controlul și echilibrul liderilor aleși, protecția drepturilor minorităților și libertatea de exprimare.

Ce a urmărit sondajul

În acest sondaj, un număr aproximativ egal de republicani și democrați au susținut normele nedemocratice propuse. Democrații au fost mai predispuși, decât republicanii, să spună că președinții ar trebui să poată demite judecători atunci când deciziile lor sunt luate „împotriva interesului național”.

De asemenea, mulți americani cred că guvernul ar trebui să urmeze voința majorității, chiar dacă acest lucru ar duce la defavorizarea drepturilor civile ale grupurilor minoritare etnice și religioase.

Aproximativ o treime au spus că guvernul federal ar trebui să poată da în judecată membrii presei care fac declarații ofensatoare sau nepatriotice.

Imaginea de ansamblu

Dacă vreți să găsiți vreo veste bună în acest sondaj, aceasta poate fi că persoanele care îmbrățișează opiniile antidemocratice sunt încă în minoritate.

„Există o mulțime de sentimente antidemocratice, mult mai multe decât ne-am fi așteptat”, a declarat Justin Gest, profesor asociat la Universitatea George Mason, care studiază politica schimbărilor demografice.

Valori precum drepturile minorităților, separarea bisericii de stat și libertatea presei sunt „fundamentele cheie” ale democrației, dar „sunt departe de a fi susținute pe deplin de americani”, a spus Gest. „Acestea sunt valori și gânduri care credeam că sunt exercitate la nivel universal.”

Cifrele sondajului

Unul din trei respondenți a fost de acord cu faptul că este mai bine să ai un lider puternic, neales, impus, decât un lider slab ales. Există mai mulți republicani (42%) decât democrați (31%) care cred în această afirmație.

În cazul judecătorilor, democrații au fost cei care i-au depășit numeric pe republicani: 42% dintre democrați (față de 29% dintre republicani) au fost de acord cu faptul că președintele ar trebui să poată demite judecătorii atunci când deciziile lor contravin interesului național.

Mai mult de o treime dintre americani (38%) au fost de acord cu faptul că guvernul ar trebui să acționeze în interesul majorității, chiar dacă acest lucru intră în conflict cu drepturile minorităților etnice și religioase, republicanii (39%) și democrații (38%) fiind de acord aproximativ în aceeași proporție. Întrebarea nu specifică despre ce minorități etnice sau religioase este vorba.

28% au declarat că guvernul ar trebui să consulte liderii religioși înainte de a lua decizii. 57% dintre respondenți nu au fost de acord.

O treime dintre americani (34% dintre republicani și democrați) au declarat că guvernul federal ar trebui să aibă puterea de a urmări penal membrii presei care fac declarații ofensatoare sau nepatriotice. Majoritatea (51%) nu au fost de acord.