Social

Sondajul IRES despre societatea românească. În ce instituții au românii mai multă încredere

Sondajul IRES despre societatea românească. În ce instituții au românii mai multă încredere

Ultimul sondaj IRES arată că românii au cea mai mare încredere în Biserică – foarte multă 32%, multă 32%.

Pe al doilea loc este primarul din localitate, cu 28% foarte multă încredere, 33% multă încredere. Pe al treilea loc este Uniunea Europeană cu 12% foarte multă încredere, 31% multă încredere.

Pe ultimele patru locuri sunt, în ordine: Administrația Prezidențială, Guvernul României, Parlament, partidele politice.

1. -imagine fara descriere- (sondaj-institutii_11466600.png)

„Lipsa încrederii se manifestă în lipsa de coeziune a societății, în lipsa promovării interesului public, în nivelul scăzut al producerii de bunuri comune, ceea ce afectează potențialul de dezvoltare al societății în sens negativ.

Pandemia nu a generat o schimbare majoră, iar dezinteresul pentru binele colectiv este vizibilă, dacă avem în vedere refuzul multor români în a respecta regulile de protejare și auto-protejare împotriva virusului Covid-19 (refuzul purtării măștii în spațiile închise și zonele aglomerate, refuzul păstrării distanței fizice sigure etc.)”, arată autorii studiului.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, în perioada 7-8 ianuarie 2021, eroarea fiind de plus- minus 3,1%.