Actual

Soții Săcărin, părinții adoptivi ai fetiței din Baia de Aramă, nu iartă. Au dat-o în judecată pe jurnalista Sorina Matei

Soții Săcărin, părinții adoptivi ai fetiței din Baia de Aramă, nu iartă. Au dat-o în judecată pe jurnalista Sorina Matei
Arhivă

Scandalul „traficul de organe” a ajuns în fața judecătorilor. Ramona și Gabriel Săcărin, părinți adoptivi ai Sorinei, fetița din Baia de Aramă, au dat-o în judecată pe jurnalista Sorina Matei, ca urmare a poziției pe care aceasta a avut-o în contextului scandalului din 2019.

Au trecut trei ani de la mega-scandalul provocat de adopția Sorinei, fetița crescută de o familie de asistenți maternali din Baia de Aramă, și spiritele tot nu s-au potolit. Soții Săcărin au pornit, din America, o serie de procese împotriva unor instituții și a unor jurnaliști care au avut o poziție considerată ostilă la adresa lor. Întâmplător sau nu, înainte să acționeze în instanță, adopția fetiței a fost confirmată oficial de autoritățile americane.

Revoltați de afirmațiile legate de traficul de organe

Soții Săcărin au acționat-o recent în judecată pe jurnalista Sorina Matei, după ce aceasta a adus în discuție traficul de organe, făcând insinuări în timpul unei emisiuni transmise de B1TV. Afirmațiile ziaristei au dus la sancționarea postului tv cu o amendă de 10.000 de lei de la CNA, la vremea respectivă. De altfel, și canalul de televiziune este citat în procesul deschis de soții Săcărin, care are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală”.

Sorina Matei a făcut o serie de declarații despre un posibil caz de trafic de persoane în spatele adopției fetiței din Baia de Aramă. Iată care a fost dialogul din cadrul emisiunii tv coordonată de Silviu Mănăstire, conform CNA, citat de fanatik.ro:

„Cristian Durgheu: Este adevărat faptul că familia din Statele Unite care dorește să o adopte pe această minoră de opt ani mai are o fetiță cu grave probleme la rinichi, și această fetiță necesită transplant de rinichi, iar micuța care tocmai ce se dorește să fie dusă în Statele Unite este perfect compatibilă cu fetița lor naturală? (…)

Sorina Matei: E vorba de trafic de organe, nu?

Victor Dumitrică: Trafic de persoane în primul rând.

Sorina Matei: Trafic de persoane, da. (…)

Silviu Mănăstire: Vezi de ce ți-au închis pagina de Facebook? Vorbești despre trafic de organe, de ce fluieri în Biserică, Sorina Matei? De ce nu vrei să te calmezi?

Sorina Matei: Pentru că este un adevăr. Pentru că dacă nu vorbim și nu scriem, asta nu înseamnă… Eu vreau să spun că am încercat să mă ocup de acel caz, doi ani mi s-a descris acel caz și nu… A dispărut și omul, și probele și toți, DNA-ul, DIICOT-ul erau la vremea aceea. Era 2013, 2014, nu au vrut să se bage, vorbesc de capiile acestor structuri. Era o poveste, spun și public, pe Olanda, descoperite trei femei ciopârțite de altă naționalitate, România, cărora li se extrăseseră organele la un abator de pui, ca să spun. Știu și firma, mă rog…“.

Sorina Matei nu știe că a fost acționată în judecată

Audiată la CNA, Sorina Matei a declarat că subiectul emisiunii era unul de interes public și că avocații familiei Săcărin nu au dorit să intervină în emisiunea lui Silviu Mănăstire.

Jurnalista a făcut dezvăluiri și pe contul ei de socializare, arătând că DGASPC ar fi ascuns faptul că fetița are un frate, aflat tot în plasament, care trebuia adoptat și el, conform legii. Ea a mai susținut că adopția Sorinei a fost făcută cu acte false și că în România funcționează o adevărată „caracatiță a adopțiilor”, coordonată de persoane importante din domeniul politic.

Ieri, Sorina Matei nu știa nimic despre procesul intentat de soții Săcărin. Aceștia din urmă au mai deschis două procese, ambele de calomnie: unul împotriva postului Realitatea TV și celălalt împotriva Statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Adopția Sorinei, finalizată

Acțiunile în justiție ale soților Săcărin au fost demarate la câteva zile după ce adopția Sorinei a fost confirmată oficial de autoritățile americane, după aproape doi ani de anchetă socială. Decizia a fost luată de o instanță din New York și se bazează pe un raport realizat de specialiștii de la asistența socială din SUA.