Actual

Șpaga, boală românească! Țara noastră este pe primul loc în UE la categoria „atenții” pentru medici

spaga medici libertatea.ro

Faptul că numeroși români obișnuiesc să acorde așa-numitele „atenții” către doctori și asistente sau alte cadre medicale este deja binecunoscut. Însă un studiu recent realizat la nivelul țărilor Uniunii Europene (UE) poziționează țara noastră în vârful clasamentului acestui „obicei”.

La nivelul blocului comunitar de state, românii sunt cei mai darnici când vine vorba de șpăgi pentru cadrele medicale, cu un procent de 19% dintre cetățenii statului. Acest raport a apărut pentru prima dată în revista științifică FRONTIERS, un raport ce intră în amănunte și specifică și motivele pentru care pacienții recurg la această metodă.

De ce acordă românii aceste șpăgi?

Ei bine, cei care acordă „atențiile” către cadrele medicale ar face acest lucru pentru că se tem că altfel nu vor mai avea acces la serviciile medicale de calitate. Cei de la Digi24 au pornit o campanie care să scoată în evidență problemele acestui sistem, „Pacient în România”, iar jurnaliștii acestui post de televiziune specifică faptul că realitatea din țara noastră ar surprinde unii medici care ar ține foarte mare seamă de cum să își facă meseria de aceste șpăgi din partea pacienților.

„Știți cum e în spital… În spital lumea șușotește și întreabă: <ce faci, tu cât ai dat?>”, spune o pacientă din Iași care a stat de vorbă cu jurnaliștii Digi24. „Am auzit multe discuții, la persoane, că mulți dădeau bani. Li se cerea. <Dacă vrei să-ți fac, vii cu atât>… de la 500 de euro în sus”, continuă mărturia pacientei.

Cum explică oamenii din sănătate acest fenomen

Jurnaliștii au cerut drept de opinie și din partea unor oameni din sistemul medical. Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, de exemplu, spune că: „Unii dintre ei mă întreabă: <Și trebuie să dau o atenție?> Le spun, nu. Dacă vrei o atenție le cumperi un buchet de flori, cred că asta putem. Ăsta e job-ul medicului, să aibă grija de noi fără să primească”.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală declară, din experiența sa, că: „Folosesc termenul: <Am și eu o atenție pentru dumneavoastră>. E nevoia lor de atenție, sau frica lor că atenția de care au nevoie nu va fi oferită fără acel gest. Motivele pentru care pacienții spun că recurg la acest gest sunt multiple. Pacienții încă nu au suficientă încredere că fără acel gest ei vor fi tratați corect. Frica s-a accentuat în pandemie, și acum e la cote care devin îngrijorătoare. Sunt zilnic pacienți care vor să dea bani, și singurul lucru care îi oprește e să le atragi atenția că e o faptă penală, și că dacă nu se opresc anunți poliția”, citează Digi24.

Pe lista celor de la Frontiers, în ceea ce privește motivele pentru care un pacient acordă șpagă, se regăsesc:

  •   Să primească un tratament mai bun
  •   Să obțină un serviciu medical suplimentar
  •   Să-și exprime recunoștința
  •   Pentru că medicul a cerut șpagă
  •   Se tem să nu le fie refuzat tratamentul

Clasamentul „atențiilor”

  1. România: 2013- 28%, 2019- 19%
  2. Ungaria: 10%, 14%
  3. Grecia: 11%, 14%
  4. Lituania 21%, 10%
  5. Bulgaria: 8%, 10%
  6. Letonia: 7%, 10%
  7. Austria: 3%, 17%
  8. Luxemburg: 1%, 9%
  9. Germania: 8%, 7%
  10. Croația: 2%, 7%
  11. Belgia: 2%, 6%
  12. Cehia: 4%, 5%
  13. Franța: 5%, 5%
  14. Polonia: 3%, 5%
  15. Slovacia: 9%, 5%
  16. Italia: 4%, 4%
  17. Malta: 2%, 4%
  18. Estonia: 3%, 3%
  19. Irlanda: 2%, 3%
  20. Slovenia: 3%, 3%
  21. Danemarca: 1%, 2%
  22. Spania: 1%, 2%
  23. Cipru: 2%, 2%
  24. Portugalia: 2%, 2%
  25. Marea Britanie: 1%, 2%
  26. Olanda: 1%, 1%
  27. Finlanda: 0%, 1%
  28. Suedia: 1%, 0%