Social

Specialiștii se contrazic în cazul magneților de pe frigider. Sunt periculoși și-i aruncăm?

Specialiștii se contrazic în cazul magneților de pe frigider. Sunt periculoși și-i aruncăm?

De mulți ani s-a instaurat un obicei în rândul turiștilor din întrega lume. Toți se întorc din vacanțe cu câțiva magneți de frigider, pe care vor să le amintească de locurile vizitate. Specialiștii se contrazic în cazul magneților de pe frigider. Sunt periculoși și-i aruncăm?

Magneții de pe frigider sunt extrem de periculoși. Provoacă boli grave

Prima opinie se referă la nocivitatea acestor magneți turistici. Sunt frumoși în formele lor diferite, însă magneții pe care îi ținem toți pe frigider, la prima vedere extrem de banali, dăunează grav mâncării, pentru că o pot iradia, spun specialiștii englezi.  Oamenii de știință spun că radiațiile electromagnetice influențează alimentele, iar în cazuri grave pot duce chiar la apariția unor boli necruțătoare: cancerul.

Și aceasta nu e singura problemă a magneților. Cercetările au scos la iveală și faptul că dacă sunt puși lângă un contor de energie electrică, magneții cresc consumul, scrie retetesivedete.ro. De asemenea,  se spune că magneții foarte puternici, realizați din fier, sunt cunoscuți ca fiind magneți de pământuri rare sau neomagneți.

Dereglează mecanismul cardiac?

Aceștia sunt extrem de periculoși pentru persoanele care au un pacemaker. Oamenii de știință spun că dacă acestea se vor apropia la mai mult de trei centimetri de un astfel de magnet, riscă să se deregleze mecanismul cardiac și să facă infarct.

Un reprezentant al Fundației Inimi din Marea Britanie, June Davidson ține să calmeze spiritele. El dă asigurări că „pacemakerele sunt realizate după cele mai înalte standarde şi sunt riguros testate, având în acelaşi timp un înveliş protector care împiedică fluctuaţiile magnetice, astfel încât problemele mai sus menţionate apar destul de rar, în special când persoana este expusă unui dispozitiv magnetic de dimensiuni mari”.

Atenție sporită și la insignele magnetice

Cercetătorii mai spun că trebuie să fiți cu mare băgare de seamă și la insignele magnetice sau telefoanele mobile și spun că producătorii ar trebui să informeze clienții cu privire la efectele nocive pe care le pot avea aceste dispozitive. Doar că producătorii nu au fost niciodată atenționați până acum, iar studiile pe magneții respectivi sunt recente.