Economic

Sprijin de urgența pentru consumatorii casnici si intreprinderi pentru a amortiza impactul creșterii uriase a prețurilor la energie

Sprijin de urgența pentru consumatorii casnici si intreprinderi pentru a amortiza impactul creșterii uriase a prețurilor la energie

Sprijin de urgența pentru consumatorii casnici și intreprinderi pentru a amortiza impactul creșterii uriase a prețurilor la energie!

Comisia Europeană a prezentat miercuri un set de măsuri temporare pe care le sugerează statelor membre în ideea de a amortiza impactul creșterii excepționale a prețurilor la energie la nivel mondial.

Între acestea se numără sprijin de urgență pentru consumatorii casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri de taxe și impozite până la plafonul minim stabilit în uniune.

Comisia lucrează la măsuri de stocare a energiei

Pe termen mediu, Comisia lucrează la măsuri de stocare a energiei și de cumpărare în comun a gazelor pentru rezerve strategice.

Ce pot face imediat statele membre? Încearcă să ajute oamenii cu bonuri valorice sau prin plata parțială a factorilor.

Sfatul Comisiei este ca guvernele să acopere cheltuiala din veniturile obținute prin schema europeană de comercializare a emisiilor, mai simplu spus, din taxarea poluării.

Exista fonduri pentru ajutorul populației

Comisarul pentru energie, Kadri Simson a  dezvăluit că statele membre a obținut, în primele nouă luni ale acestui an cu 10,8 miliarde de euro mai mult decât în 2020, deci ar avea fonduri să ajute consumatorii vulnerabili.

Kadri Simson a mai spus că acum Comisia analizează cum pot fi cumpărate în comun gaze pentru rezerve strategice.

“Statele vor putea participa voluntar la această schemă de achiziție în comun, vom avea grupuri de analize de risc. Ele vor verifica zonele unde sunt rezerve neobișnuit de mici de gaze și vor evalua posibilitatea de creare a unor rezerve comune regionale”, a declarat Kadri Simson.

Comisia cere guvernelor să protejeze prin lege oamenii ca să nu fie deconectați de la rețele, chiar dacă nu își pot plăti facturile, să investigheze comportamentele anticoncurențiale pe piața energiei și să extindă accesul la contracte de achiziție de energie din surse regenerabile, potrivit RRA.