Diverse

SRI şi SIE, cu ochii pe investiţiile mai mari de 2 milioane de euro venite din afara Uniunii Europene

SRI şi SIE, cu ochii pe investiţiile mai mari de 2 milioane de euro venite din afara Uniunii Europene

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență potrivid căreia o cererea de autorizare a unei investiții mai mari de 2 milioane de euro este evaluată de o comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care poate da aviz pozitiv sau negativ, preluat ulterior într-o hotărâre de guvern, care poate fi atacată în instanță.

SRI şi SIE, cu ochii pe investiţiile mai mari de 2 milioane de euro venite din afara Uniunii Europene

Potrivit ordonanţei, la solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize, în conformitate cu atribuțiile specifice și se comunică CEISD, în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.

La trei săptămâni de la adoptarea ordonanţei, întrebat dacă s-a discutat în Coaliție despre acest lucru, președintele PSD, Marcel Ciolacu a negat, precizând că decizia a aparținut premierului Nicolae Ciucă.

„Este o decizie a Guvernului. Nu am avut acces la informațiile care au stat la baza acestei decizii luate de către primul ministru sau Guvern. Presupun că primul ministru este cel mai îndreptățit să vă răspundă la acest lucru. O fi având în spate informații de a luat aceasta decizie (…) Nu am fost informat în Coaliție de o astfel de decizie”, a explicat Ciolacu.

CEISD reglementează investițiile străine în România venite din state care nu sunt membre UE – Rusia, China, SUA, Marea Britanie etc. Ordonanța prevede un proces de verificare pentru investițiile în sectoare sensibile.

Din această comisie fac parte reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți. Avizul privind cererea de aprobare a investiției se dă prin votul majorității membrilor, iar reprezentanții SRI și SIE nu au drept de vot. La solicitarea Comisiei, SRI și SIE transmit propriile avize în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.

De asemenea, organizarea și funcționarea CEISD va fi stabilită prin Hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, la propunerea Consiliului Concurenței și a Ministerului Economiei.