Lifestyle

Stâncile care prind viaţă. Sunt supranumite „meteorele” României

Stâncile care prind viaţă. Sunt supranumite „meteorele” României
pedrumuri.info/travel.ro

„Lângă aceste pietroaie (Zmeul și Zmeoaica) se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, povestește Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale.

Pe teritoriul administrativ al comunei Bălan, în partea central-estică a județului Sălaj, la 9 km distanță de orașul Jibou, în bazinul Almășului, în teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului se află „Grădina Zmeilor”, una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România și unică în felul său în întreaga lume, fiind totodată rezervaţie naturală din anul 2000.

Aceasta este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare. În Grădina Zmeilor se poate admira efectul condițiilor meteorologice, asupra structurilor de conglomerate si gresii.

La modelarea acestor roci, apa a avut un rol semnificativ. Datorită alunecărilor de teren, formele acestor elemente naturale se pot modifica de la an la an, fiind un fenomen în plină desfășurare.

Astfel, rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu (o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate). Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază.

Per ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, dar foarte frumoasă şi interesantă.

În cadrul acestei rezervații s-au format numeroase stânci uriașe, blocuri, turnuri, stâlpi, stânci cu forme de ciuperci și animale, poduri, coloane, metereze, etc. prin denudație si eroziune eoliană si pluvială. Unele dintre aceste forme au înălțimi de peste 10-12 metri, iar două dintre cele mai spectaculoase stânci au fost denumite Zmeul și Zmeoaica.

De pe terasa de deasupra lor se poate vedea ansamblul stâncilor, după care se poate coborî la baza blocurilor. Alte blocuri de piatră au fost denumite sugestiv „Moșu”, „Eva” și „Dorobanțu”.

Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: „Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Ce spun legendele despre această grădină

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

O altă legendă spune ca „în Gălgăul Almășului era sălașul/ casa unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele și l-a aruncat sus pe cer. Ceilalți zmei care veniseră să îi dea o mână de ajutor ortacului lor au fost orbiți de strălucirea neașteptată, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformați în stane de piatră încremenite pentru vecie.” (romanialibera.ro)

Cum se poate ajunge la Grădina Zmeilor

Spre Grădina Zmeilor pot fi folosite următoarele căi de acces:

  • Zalău – Jibou- DN1H Tihau – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor , distanța 36 km, timp 41 min
  • Cluj-Napoca – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Bălan – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min

Un circuit prin Grădina Zmeilor durează aproximativ trei ore, potrivit cazaretransilvania.ro și turismzalau.ro. De la intrarea în această grădină, în aproximativ 10 minute de urcare prin pădure, se ajunge la o ieșire ca un balcon, de unde pot fi admirate stâncile menționate anterior. De aici, poteca coboară, trece de un fir de apă, apoi ajunge în porțiunea de jos a traseului.

De remarcat este o stâncă despicată perfect în două.

FOTO turismzalau.ro