Social

STARE DE URGENTA! Ce amenzi s-au luat aseară

STARE DE URGENTA! De luni a intrat în vigoare ordonanța militară, anunțată de ministrul de Interne, Marcel Vela, împreună cu șeful DSU, Raed Arafat și cu chestorul șef, Bogdan Despescu. Decizia a fost de a introduce gradual izolarea la domiciliu, astfel traficul persoanelor a fost limitat în intervalul 22.00 -06.00.

În toată ţara, patrule mixte au verificat respectarea restricţiilor de circulaţie în prima noapte de limitare a deplasărilor. Orice ieşire fără un motiv întemeiat, precum, de exemplu, mersul la serviciu, a fost interzisă, iar toţi cei care s-au aflat pe străzi după ora 22:00 până la 6:00 dimineaţa trebuiau să aibă asupra lor şi o declaraţie pe propria răspundere sau o adeverinţă de la angajator. Au fost date mai multe amenzi persoanelor care nu au respectat ordonanța militară. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei militare sunt cuprinse între 100 şi 5000 de lei.

STARE DE URGENTA! În Arad, de exemplu, după cum transmite corespondentul RRA, Ioan Suciu, zeci de maşini au fost oprite de poliţişti în primele ore ale nopţii.
– De la poliţie. Vă rog frumos să îmi prezentaţi actele dumneavoastră şi ale maşinii. Motivul pentru care v-am oprit – conform unei ordonanţe, după ora 22:00, fără adeverinţă, sunteţi pasibil de amendă.
– Adeverinţa.
– O să vă rog frumos să o ţineţi la vedere, pentru a nu intra în contact direct.
– Mă bâlbâi, pentru că nu am fost prinsă niciodată.
– Aţi fost plecată afară /…/?
– Nu, nu am fost plecată absolut nicăieri, până la o prietenă am fost.
– Şi aţi crezut că e o prostie?
– Nu am crezut că e o prostie, dar totuşi am zis că trece, am zis că trece.
– Trece doar dacă suntem toţi responsabili.

 

Şi la Brăila au fost controale serioase pe străzi, dar pentru că a fost prima noapte cu restricţii, poliţiştii au fost mai îngăduitori şi au dat doar avertismente, însoţite şi de apeluri la responsabilitate:

– Doamnă, nu se mai plimbă aşa, la voia întâmplării. Sunt anumite condiţii stricte care trebuiesc respectate, în speţă, dumneavoastră, în cazul ăsta, trebuia să aveţi o declaraţie pe propria răspundere completată pe care să o prezentaţi. E un avertisment, de data asta, din partea noastră, a poliţiei, dar limitaţi deplasările şi grupurile mai mari de trei persoane.
– Eu, de exemplu, locuiesc la altă casă, tot în acelaşi cartier, de exemplu, în Brăiliţa şi mama şi tata în Vidin şi eu nu pot să îmi fac de mâncare, nu ştiu să fac de mâncare.
– Nu ştiţi să vă faceţi de mâncare?
– Nu.
– Nu vă plimbaţi aiurea aşa, între părinţi şi casă, surori şi fraţi, că nu ştiţi dumneavoastră să vă faceţi de mâncare. E foarte simplu să mergeţi să vă luaţi semipreparate şi aşa mai departe. Seară bună! Către casă, vă rog!