Lifestyle

Startul e dat. Greierele, lăcusta și viermele de făină se găsesc în magazine și vor putea face parte din meniul românilor

Startul e dat. Greierele, lăcusta și viermele de făină se găsesc în magazine și vor putea face parte din meniul românilor
impact.ro

Pentru că sunt hrănitoare, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine şi minerale, insectele pot ajunge cu siguranță și în farfuriile noastre. Mai mult, insectele sunt recomandate, tocmai pentru că sunt hrănitoare, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine şi minerale.

La aceste concluzii/ recomandări s-a ajuns în urma unor analize riguroase asupra insectelor în laboratoarele experților europeni.

Situația în lume privind consumul de insecte

La nivel global, în prezent, aproximativ 2000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ 2 miliarde de persoane.

Cu toate acestea, în Uniunea Europeană sunt aprobate, până acum, pentru consum doar 3 insecte:

  • viermele de făină
  • lăcusta călătoare
  • greierele de casă

Totuși, pe lista comisarilor, așteaptă avizarea pentru consum și alte insecte, cum ar fi musca și mai multe tipuri de larve și moluște, citează stirileprotv.ro.

Cele aprobate deja au început să apară și în magazinele noastre, congelate, uscate sau sub formă de pudră.

Dacă vorbim de “delicatese”, vă informăm că 100 de grame de făină de greiere se vinde cu 96 de lei.

Făina de greiere poate fi amestecată, însă, cu făina normală, din care se pot face fursecuri, prăjituri și chiar pâine.

Ce spun specialiștii din România despre utilizarea insectelor ca ingredient în produsele alimentare

”Nu are niciun gust străin, este o pâine neutră. Ca și gust este la fel ca o pâine normală. Nu are niciun miros, este o pâine neutră. Atât doar, elementul distinctiv ar putea fi culoarea”, a spus Larisa Cozma.

Însă, ingredientele din insecte pe care le găsim pe site-urile de la noi vin din străinătate, din acele țări unde există fabrici de procesare, dar și ferme specializate.

”Nu mergem noi să le culegem din mediul lor natural. Ele sunt insecte care sunt crescute în ferme specializate de insecte, în niște condiții anume. Sunt hrănite cu alimente speciale”, a declarat Elena Iorgu, cercetător.

Pentru dezvoltarea acestui sector cu mare potențial, Comisia Europeană alocă fonduri generoase pentru cercetare și producție.

De exemplu, o companie multinațională, prezentă și în Romănia, a început să testeze de câteva luni, produse pe bază de insecte, în laboratoarele din străinătate, potrivit sursei citate.

”Am dezvoltat mai multe direcții de cercetare, la centrul nostru de cercetare din Elveția. Acest domeniu este foarte la început, dar încercăm să vedem dacă există o soluție potrivită, pe termen mediu și lung, că să integrăm aceste proteine în produsele noastre ”, a declarat managerul departamentului de comunicare, Irina Siminenco.