Social

Stațiile de autobuz false, o invenție în fața căreia oamenii se opresc și plâng. Nimeni nu-și poate stăpâni lacrimile

Stațiile de autobuz false, o invenție în fața căreia oamenii se opresc și plâng. Nimeni nu-și poate stăpâni lacrimile
Wikipedia

Au fost inventate stațiile de autobuz false! În Germania, azilele au construit astfel de locuri în ajutorul bătrânilor bolnavi de demență.

Aceste locuri au indicatoare de oprire și bănci unde poți sta confortabil, făcând să pară a fi o stație normală. Însă, oricât ai aștepta în aceste stații de autobuz, mijlocul de transport nu vine niciodată.

Numite „scheinbushaltestelle” în germană, aceste stații de autobuz sunt situate lângă centrele de îngrijire bătrâni, iar majoritatea oamenilor care le vizitează sunt persoane în vârstă cu demență. Oamenii bolnavi fug tot timpul din aziluri în căutarea caselor în care au locuit sau a membrilor familiei care sunt decedați. Pentru că uită adesea cum au ajuns într-un anumit loc și rătăcesc zile întregi dezorientați pe străzi, azilurile au hotărât să creeze stații de autobuz false.

Cum a demarat proiectul

Totul a pornit după ce personalul de la un cămin de bătrâni din Düsseldorf  a observat că există o tendință ca bătrânii să folosească stațiile de autobuz ca punct de plecare în călătoria lor. Persoanele cu demență, cum ar fi boala Alzheimer, au probleme cu memoria pe termen scurt și mediu, dar deseori își păstrează memoria pe termen lung, cum ar fi obiceiurile vechi.

Planul este puțin mai complex. Când un bătrân bolnav se oprește și stă în aceste stații de autobuz false, un angajat al azilului vine în locul autobuzului și îl întreabă: „Autobuzul pare să întârzie puțin. Ce zici de o ceașcă de cafea?”. Oamenii vârstnici cu demență se satură să aștepte autobuzul și urmează persoana respectivă, întorcându-se astfel la centrul de îngrijire.

Germania, un exemplu de urmat

Aceste stații de autobuz false au adus mulți vârstnici cu demență înapoi în casele de bătrâni în siguranță, iar alte țări europene, cum ar fi Polonia, au implementat și ele această strategie.

Chiar dacă există oameni care critică practica utilizării stațiilor false, în ultimii 15 ani au fost atât de eficiente în găsirea pacienților plecați, încât au început să apară din ce în ce mai multe.