Actual Sănătate

Breaking: Statul a alocat 540 mil. euro pentru construirea unui spital. Va fi gata în patru ani, conform contractului

Statul a alocat 540 mil. euro pentru construirea unui spital. Va fi gata în patru ani, conform contractului
Arhivă

Ministerul Sănătății a anunțat în urmă cu puțin timp că a început, oficial, proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj.

Statul a alocat 540 mil. euro pentru construirea unui spital

Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – asociere italo-română. Consorțiul are obligația, conform contractului, să finalizeze Proiectul tehnic de execuție (PT) în 12 luni.

De asemenea, contractul mai prevede 60 de luni pentru asistență tehnică (inclusiv pe perioada execuției lucrărilor de construcție) și alte 60 luni perioada de notificare a defectelor(garanția lucrărilor).

Va fi gata în 4 ani

Bugetul pentru lucrările de proiectare și asistență tehnică este de aproximativ 10 milioane de euro, anunță Ministerul Sănătății. Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție iar valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 540 de milioane de euro.

La sfârșitul lui 2019, ministrul Costache a aprobat finanțarea pentru Spitalul regional Iași

„A fost semnat primul contract de finantare al unui spital regional. Victor Costache, ministrul Sănătății și Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au semnat astăzi, 30 decembrie 2019, la sediul Guvernului României, contractul de finanțare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași”, se anunța în comunicatul emis de Minister.
„Astfel, se asigură finanțarea primei faze de dezvoltare a proiectului prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului este de 500.805 mii Euro, suma urmând a acoperi toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării Spitalului Regional de Urgență Iași”, mai scria în documentul din 2019.

2019: „Semnarea în cel mai scurt timp și a contractelor de finanțare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova

„Astăzi am semnat, în prezența vicepremierului, dna Raluca Turcan, primul contract de finanțare pentru cel mai avansat dintre spitalele regionale si am reusit atingerea unui obiectiv important din Programul de guvernare, urgentarea proiectelor mari de infrastructură. Vom continua colaborarea cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional pentru semnarea în cel mai scurt timp și a celorlalte două contracte de finanțare, pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență din Cluj și Craiova”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății după eveniment.
Spitalele regionale vor reprezenta un model de eficiență în acordarea asistenței medicale în România și vor contribui la creșterea calității servicilor de sănătate acordate pacienților.

Urmează Craiova

Noul Spital Regional de Urgenţă (SRU) din Craiova ar urma să fie operaţional în 2028, conform unui plan de accelerare a investiţiei aprobat de Ministerul Sănătății.
  • Data estimată pentru semnarea contractului de proiectare ar fi iulie 2022.
  • Lansarea procedurii de contractare pentru lucrările de construcție ar urma să aibă loc în iulie 2023.
  • Iar luna mai a anului 2024 este data estimată pentru startul construcției, iar februarie 2028, data la care ar deveni operațional spitalul.

Întârzierile ar fi fost cauzate, în mare parte, de suprapunerea unei suprafeţe de teren cu Drumul Expres Craiova-Piteşti.

„A durat patru luni să refacem în totalitate studiul de fezabilitate şi să luăm din nou toate avizele. În prezent, încă mai avem nişte discuţii legate de exproprieri. Sunt elemente neprevăzute care apar. Studiile care erau realizate de mai mulţi ani nu băteau cu realitatea din teren”, a precizat managerul de proiect din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!