Social

Statul acordă 5.000 de euro pentru o categorie specială de cetățeni. Care sunt condițiile

datoria externă Creditul Fermierului salariul lunar BANI, euro, sursa foto pixabay 660 e milioane de euro 10.000 de euro
sursa foto arhiva companiei

Statul român a lansat o inițiativă semnificativă pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități din Bistrița. Statul oferă vouchere consistente în valoare de 5.000 de euro. Peste 100 de persoane cu dizabilități  au primit aceste fonduri, reprezentând un suport financiar crucial pentru a facilita integrarea lor pe piața muncii.

Voucherele pot fi utilizate pentru achiziționarea diverselor dispozitive și echipamente necesare. Printre acestea se numără: aparate auditive, scaune cu rotile, proteze pentru mâini și picioare, proteze oculare și editoare de text.

Vouchere de 5.000 de euro

Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu denumit „Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități”. Proiectul este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți.

În plus față de suportul financiar, beneficiarii acestor vouchere primesc și servicii esențiale de informare, consiliere și subvenții pentru angajatori. Măsurile au scopul de a facilita integrarea lor pe piața muncii în condiții speciale. Solicitările pentru decontarea vouchere-urilor au ajuns până în prezent la 108, cu o alocare totală de 23.000 de lei.

„La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate în grupul ţintă un total de 201 persoane cu dizabilităţi, acestea fiind informate, consiliate şi mediate pe piaţa muncii”, precizează realizatorii programului.

Distribuția acestor fonduri a beneficiat 43 de persoane cu dizabilitate auditivă, 24 cu dizabilitate vizuală și 41 cu dizabilitate fizică, conform informațiilor furnizate de instituția publică responsabilă pentru gestionarea veniturilor acestor categorii de români.

„Voucherele au fost acordate persoanelor care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, nu au loc de muncă şi sunt în căutarea unuia și au vârsta de muncă (de principiu 18-65 ani). Suma voucherelor aprobate este în valoare de 2.484.000 lei”, precizează AJOFM Bistrița-Năsăud.

Cine se încadrează

Accesul la vouchere este disponibil pentru indivizii care îndeplinesc simultan următoarele criterii:

– Dețin un certificat de încadrare în grad de handicap atestat;
– Se află în căutarea unui loc de muncă și nu sunt angajați în prezent;
– Au vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, inclusiv elevi și studenți.

Voucherul poate fi utilizat pentru achiziționarea mai multor produse. Condiția este ca acestea să fie conforme cu recomandarea emisă de un medic specialist privind tipul de tehnologii, dispozitive asistive și tehnologii de acces necesare.

În situația în care valoarea produselor depășește suma alocată prin voucher, diferența este suportată de către beneficiar sau reprezentantul legal al acestuia, după caz.

Procedura pentru obținerea voucherului presupune ca persoana cu dizabilități să se prezinte la AJOFM BN. Acolo trebuie să se înregistreze ca fiind în căutarea unui loc de muncă. În acest context, aceasta va beneficia de informații și consiliere adecvată din partea specialiștilor instituției.