Actual

Stelian Ion și-a vândut garsoniera obținută suspect! Profit fabulos pentru fostul ministru al Justiției

Stelian Ion
sursa foto: arhiva companiei

Stelian Ion, fostul ministru al Justiției și politician al USR, a reușit să scape de garsoniera care i-a adus notorietate. Conform surselor, el a vândut recent această garsonieră pentru o sumă de patru ori mai mare decât prețul inițial.

Această tranzacție confirmă că Stelian Ion a beneficiat de un preț de achiziție mult sub valoarea pieței.

Controversa garsonierei lui Stelian Ion

Iată cum s-au desfășurat evenimentele:

În 2005, Ion a primit o garsonieră ANL de la primăria lui Radu Mazăre, chiar dacă nu îndeplinea criteriile.

În 2014, o persoană cu probleme penale a decis să schimbe garsoniera ANL din Faleză Nord cu cea a lui Ion, care valora mult mai puțin.

Primăria condusă de Decebal Făgădău a aprobat schimbul. Un an mai târziu, Stelian Ion a cumpărat garsoniera la un preț de doar 21.500 de euro.

Opt ani mai târziu, Stelian Ion a reușit să-și valorifice afacerea și a vândut garsoniera pentru puțin peste 80.000 de euro, de aproape patru ori mai mult decât a plătit inițial în 2015.

În 2020, când au fost dezvăluite condițiile dubioase prin care Stelian Ion a obținut garsoniera, acesta a ieșit public pentru a se apăra. A invocat teorii ale conspirației și a susținut că totul era legal. Cu toate acestea, acum că a reușit să scape de garsoniera cu probleme și să facă un profit considerabil, Ion este privit ca politicianul “sărac și cinstit”.

Cadouri de la primarul Decebal Făgădău

În urmă cu patru ani, Stelian Ion a dezinforma că prețul plătit pentru achiziția garsonierei a fost cel corect și că ar fi fost stabilit prin hotărâre de guvern. În realitate, primăria condusă de Decebal Făgădău a stabilit un preț subevaluat grosolan, la 50% din valoarea pieței, pentru a-și recompensa clienții politici.

Apartamentul pe care Ion l-a cumpărat cu puțin peste 20.000 de euro valora cel puțin 40.000 de euro pe piața liberă, poate chiar mai mult. În 2020, apartamentele de tipul celui deținut de Stelian Ion se vindeau cu circa 60.000 de euro. De asemenea, „garsoniera” lui Stelian Ion a crescut în dimensiuni, de la 37 la 67 de metri pătrați, după ce a fost extinsă, înghițind o parte din spațiul comun al blocului.

Nu este clar dacă această operațiune de extindere a fost făcută înainte sau după cumpărarea garsonierei, dar dacă a fost făcută înainte, atunci cadoul primăriei lui Făgădău către Ion a fost chiar mai generos decât se estiamse.

Trăgând linie, putem concluziona cu ușurință că profitul considerabil obținut de Ion din această garsonieră nu se datorează evoluției prețurilor sau talentului său imobiliar. Ci, mai degrabă, prețului subevaluat la care a cumpărat inițial imobilul…

Odată cu această recentă tranzacție, Ion va putea să-și scoată din declarația de avere garsoniera care i-a adus atâția bani – dar și probleme mediatice. În paralel, se desfășoară o amplă campanie de ștergere a oricărei urme informatice legate de garsonieră și de curățare a dosarului lui Stelian Ion.  USR a șters numele lui Stelian Ion din Hotărârea de consiliu prin care se calculau punctajele pentru alocarea locuințelor ANL. De asemenea, postarea în care Ion dezvăluia prețul subevaluat plătit la primărie a fost ștearsă de pe Facebook, potrivit