Actual

Prețurile chiriilor explodează! Care sunt tarifele pentru o garsonieră în marile orașe

chirii
sursa foto capital.ro

Prețurile chiriilor explodează! Piața imobiliară se confruntă cu o nouă creștere a tarifelor. Cele mai mari probleme sunt întâlnite în marile orașe. Proprietarii au început să crească prețurile peste măsură. Acest lucru s-a desfășurat în luna septembrie, având în vedere anumite criterii.

Cererea este tot mai mari, iar oferta scade treptat. Acest val al imobiliarelor este cauzat de întoarcerea studenților și de începutul anului universitar. Cei care doresc să-și caute un apartament în chirie pentru acest an, vor avea de suportat costuri uriașe.

Prețurile chiriilor explodează

Începutul anului universitar a adus un nou val progresiv la nivelul chiriilor. Această creștere este cel mai ușor observată în Capitală. Tarifele de chirie pentru locuințe au ajuns la prețul celor mai scumpe din Cluj-Napoca. Acesta din urmă este un oraș cunoscut pentru cele mai scumpe tarife la chirii.

Constanța a avut de asemenea un mare succes în rândul chiriașilor. De la începutul anului, până la jumătatea lunii septembrie, prețurile pentru chirie au fost destul de ridicate, având în vedere sezonul estival. Dar, la polul opus este Timișoara. În acest oraș pot fi găsite cele mai accesibile chirii din clasamentul orașelor mari.

Tarife uriașe în București

Prețurile chiriilor explodează. Cei care doresc să închirieze un apartament în Capitală vor avea costuri destul de mari de suportat. În septembrie, chiria medie lunară pentru garsonierele din București este de 320 de euro. Astfel, față de luna august, bugetul pe care un chiriaș trebuie să îl pună deoparte a crescut cu 10 euro. Chiriile garsonierelor au urcat cu 11% de la începutul anului 2023 până la jumătatea lunii septembrie, potrivit proprietarilor. Cea mai mare cerere a fost înregistrată la nivelul locuințelor din Militari, Drumul Taberei și Lujerului.

„Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe.” – Daniel Crainic, director de marketing.

Cluj Napoca, cel mai scump oraș

Clujul este renumit pentru tarifele mari. În acest moment, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru închirierea unei garsoniere. Chiria medie lunară este de 330 de euro. Conform datelor, în Cluj-Napoca, chiriile cerute pentru garsoniere au urcat cu 12% în 2023.

Proprietățile din imobilele din zona Mărăști au fost cele mai căutate în luna septembrie. Acestea au fost urmate de locuințele din renumitele cartiere preferate de studenți, Gheorgheni și Zorilor.

Brașovul, în top 3

Prețurile chiriilor explodează. Pe o listă a orașelor cu cele mai scumpe garsoniere, Brașovul se află pe locul trei. Similar tariful necesar pentru a închiria o garsonieră în Constanța, bugetul mediu lunar pentru un chiriaș este de 300 de euro. La nivel local, prețurile au urcat cu aproximativ 14% de la începutul anului 2023.

Cele mai căutate chirii pe site-ul specializate în luna septembrie au fost în cartierul Tractorul. Această zonă a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani în sectorul rezidențial nou. Studenții sunt atrași de această zonă pentru că oferă apartamente noi și moderne. De asemenea, sunt la mare căutare și apartamentele din cartierele Astra și Centrul Civic, conform Daily Business .