Actual

„Ştiam că nu am nicio şansă, am făcut-o pentru că asta era jocul politic”. Cine se pregăteşte pentru prezidenţialele din 2024

„Ştiam că nu am nicio şansă, am făcut-o pentru că asta era jocul politic”. Cine se pregăteşte pentru prezidenţialele din 2024

Încet dar sigur, partidele politice se pregătesc pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024. După ce liderul PSD, Marcel Ciolacu a dat exemplu de un candidat al PSD la preşedinţie, şi UDMR a anunţat că nu renunţă la jocul politic şi va avea un candidat, numai că acela nu este preşedintele formaţiunii, Kelemen Honor.

„Ştiam că nu am nicio şansă, am făcut-o pentru că asta era jocul politic”. Cine se pregăteşte pentru prezidenţialele din 2024

Întrebat dacă va intra în cursa prezidenţială, în 2024, Kelemen Hunor a spus că nu mai ia în calcul să candideze la prezidenţiale dar partidul va avea un candidat.

”Eu sigur nu, eu am candidat de trei ori, am încercat, eu ştiam şi când am candidat că nu am nicio şansă, am făcut-o pentru că asta era jocul politic, trebuia să o fac şi e bină că am făcut-o.”, a spus Kelemen Hunor.

El a dat asigurări că UDMR va avea candidat la prezidenţiale. ”Puteam să fac şi a patra oară şi cine va veni după mine va avea un rezultat asemănător, nu va fi un rezultat diferit dar trebuie să facă acest exerciţiu. Până în 2024 mai e timp dar eu nu mai sunt interesat, indiferent ce se va întâmpla”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a recunoscut că a luat decizia încă din 2019. ”Am luat decizia aceasta în 2019, când colegii m-au convins să mai merg încă o dată, Am spus, da, dar ultima dată”, a arătat el.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu s-a declarat un susţinător al Maiei Sandu şi al unificării României Mari

Întrebat dacă PSD şi PNL ar susţine candidatura acesteia la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024, preşedintele PSD a spus că nu avut loc o discuţie între cele două partide privind sprijinirea unui candidat comun la prezidenţiale, dar că el este unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari.

„Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu să candideze. Eu o susţin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada şi mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”, a completat Ciolacu.

Chestionat dacă există vreo lege care care să împiedice o candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din România şi Republica Moldova, liderul PSD a răspuns: „Trebuie să ai dublă cetăţenie. Există şi candidaţi în România care au dublă cetăţenie sau pot avea dublă cetăţenie”.

„Aș izbucni în râs dacă mi-ar face o astfel de propunere”

Ciolacu a mai spus că atunci când avem discuţia despre candidaturi, tot timpul ne gândim numai la oameni politici.

„De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic. Va veni în schimb cu un intelectual. Partidul va alege candidatul. Va exista o competiţie internă în care se va înscrie cine doreşte. Eu doresc să modific statutul astfel încât şi altă personalitate, care nu este neapărat în partid, să poată candida”, a completat Ciolacu, dând în acest sens un singur nume, Ion Cristoiu.

 La rândul său, Ion Cristoiu spune că nu a discutat niciodată cu Marcel Ciolacu despre vreo candidatură la prezidențiale.

„Aș izbucni în râs dacă mi-ar face o astfel de propunere”, a fost prima reacție a lui Ion Cristoiu, după ce a fost întrebat despre scenariul candidaturii la prezidențiale cu ajutorul PSD.

Liberalii vor pentru funcţia de preşedinte un lider care va uni, nu unul care să dezbine

Freamăt pe această temă există şi la PNL. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi la Prima News TV, că foarte probabil Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL la prezidențiale,  pentru că liderul PNL corespunde profilului descris.

El afirmase că PNL va susţine pentru funcţia de preşedinte un lider puternic, un lider care va uni, nu unul care să dezbine, va susţine acolo un om educat moral, un om educat şi o figură care trebuie să se ridice peste stânga, dreapta, centru.

”PNL va susţine pentru funcţia de preşedinte un lider puternic, un lider care va uni, nu unul care să dezbine, va susţine acolo un om educat moral, un om educat. Din punctul nostru de vedere, trebuie să fie o figură care trebuie să se ridice peste stânga, dreapta, centru, trebuie să fie un om pentru toţi românii”, a spus Ionuţ Stroe, despre portretul candidatului PNL la alegerile prezidenţiale.

El a precizat că nu s-a luat o decizie privind modul în care îşi vor desemna candidatul la prezidenţiale.

Despre o candidatură comună PSD-PNL, Stroe a menţionat că mereu liberalii au candidat singuri.

”Mereu am construit candidaturi, nu se pune problema în acest moment de candidaturi comune”, a spus el, arătând că protocolul de colaborare cu PSD priveşte doar guvernarea.

Alţi posibili candidaţi pentru funcţia supremă în stat vor mai fi din partea AUR şi USR.