Info Actual > Diverse > Studiu BirdLife International. Concluzii extrem de îngrijorătoare privind păsările din Europa
Diverse

Studiu BirdLife International. Concluzii extrem de îngrijorătoare privind păsările din Europa

Studiu BirdLife International. Concluzii extrem de îngrijorătoare privind păsările din Europa

NABU, un ONG german care militează pentru protejarea naturii, a anunţat joi, că aproape 20% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate cu dispariţia. ONG german a citat un studiu realizat de organizaţia BirdLife International, informează DPA.

Lista Roșie a Păsărilor din Europa a fost finanțată de către Comisia Europeană și întocmită sub coordonarea BirdLife Internațional, respectând criteriile și metodologia Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Studiul a plasat 110 dintre cele 544 de specii pentru care au fost colectate date ştiinţifice pe Lista Roşie întocmită de BirdLife International, iar alte 166 de specii au fost incluse pe Lista speciilor în declin.

Cele mai afectate sunt păsările cântătoare, precum ciocârlia, sfrânciocul şi cinteza, iar declinul lor a fost atribuit pierderii habitatelor şi utilizării de substanţe chimice în agricultură.

Reprezentanţii NABU notează că speciile native europene, precum becaţele, lăstunii şi prepeliţele, au sărit peste o categorie şi au ajuns pe lista speciilor ameninţate la nivelul întregului continent. Păsările marine, inclusiv raţa catifelată, sunt de acum ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului şi a poluării apelor.

Păsările europene continuă să fie ameninţate

Diversitatea păsărilor europene continuă să fie ameninţată de agricultură, industria construcţiilor, exploatarea mărilor, practici forestiere deficitare, poluare şi uciderea ilegală a exemplarelor din anumite specii, a precizat Leif Miller, directorul ONG-ului NABU.

Schimbările climatice afectează şi ele habitatele multor specii de păsări.

Există însă şi câteva specii care beneficiază de o ameliorare. Pescărelul şi gaia roşie au ieşit de pe Lista Roşie, iar câteva specii de răpitoare au beneficiat de pe urma unor măsuri de conservare.

Studiul a inclus date obţinute din 54 de ţări şi regiuni, iar mii de experţi şi voluntari au contribuit la colectarea acestor informaţii.

Noua Listă Roșie a Păsărilor din Europa include și 16 specii de pasări pe cale de dispariție din România. Din cele 269 specii considerate native, cele mai rare păsări din România sunt incluse în categoriile „vulnerabil”, „în pericol” și „în pericol critic de dispariție”. România nu apare însă printre țările participante la elaborarea listei, iar unele date ar putea fi incomplete sau neactualizate.