Economic

Studiu de specialitate. Impozit unic pe profitul companiilor, valabil la nivel mondial

Studiu de specialitate. Impozit unic pe profitul companiilor, valabil la nivel mondial

Studiu de specialitate. Impozit unic pe profitul companiilor, valabil la nivel mondial este dezbătută în prezent de Organziaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. 

Uniunea Europeană ar obţine venituri suplimentare de 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaţionale, se arată în studiul de specialitate. Măsura privind introducerea acestei taxe este dezbătută în prezent de Organziaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

 

Impozit minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel mondial

Blocul comunitar ar obține aceste venituri suplimentare dacă OECD va ajunge la un compromis privind introducerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel mondial.

Potrivit studiului, citat de agenţia Reuters, există și varianta unui impozit și mai mare, de 25%, caz în care veniturile suplimentare pentru Uniune s-ar putea tripla.

 

Statele Unite propune tuturor țărilor să introducă impozitul unic la nivel mondial

Propunerea privind introducerea acestei taxe a fost lansată luna trecută de Statele Unite și a fost susținută de mai multe țări europene. Majoritatea țărilor se confruntă cu ”migrarea” sediilor marilor companii în țări cu o fiscalitate avantajoasă, țări cunoscute ca ”paradisuri fiscale”.

Dacă se va ajunge la acord, măsura va face parte pentru un proces amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaționale în era comerțului digital transfrontalier, în condițiile în care, în prezent, mari firme precum Alphabet și Facebook plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în țări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.

Cu toate acestea studiul subliniază că Uniunea Europeană ar putea strânge mai mulți bani din majorarea taxelor pentru propriile sale companii decât prin taxarea companiilor din afara blocului comunitar. O altă sursă de creștere a veniturilor la bugetele naționale este reprezentată de diminuarea fraudei fiscală și a corupției.

Propunerea administrației americane a fost salutată recent şi de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a apreciat că aceasta va permite țărilor să investească mai mult în educație, sănătate și infrastructură.