Social

Studiu extins asupra vaccinării în SUA. Persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19

Studiu extins asupra vaccinării în SUA. Persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19

Persoanele complet vaccinate sunt de 10 ori mai puţin susceptibile să fie spitalizate şi de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19 după ce varianta Delta, mai contagioasă, a devenit tulpina dominantă a virusului în Statele Unite. Anunțul a fost făcut vineri de oficialii americani din domeniul sănătăţii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Datele prelucrate provin din trei articole publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA. Acestea arată în unanimitate eficacitatea continuă a vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva formelor severe de coronavirus.

Anunţul survine a doua zi după dezvăluirea noii strategii a preşedintelui Joe Biden de a combate COVID-19.  Președintele a semnat un decret ce obligă angajaţii marilor companii americane să fie vaccinaţi sau să facă un test de screening săptămânal.

„După cum am arătat, studiu după studiu, vaccinarea funcţionează”, a declarat directoarea CDC, Rochelle Walenksy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Sute de mii de cazuri de COVID-19 din 13 jurisdicţii americane

Primul studiu a analizat sute de mii de cazuri de COVID-19 din 13 jurisdicţii americane în perioada 4 aprilie – 19 iunie, înainte ca varianta Delta să devină tulpină dominantă, şi le-a comparat cu cazuri de contaminare în perioada 20 iunie – 17 iulie.

Între aceste două perioade, riscul ca o persoană complet vaccinată să fie infectată cu COVID-19 în comparaţie cu o persoană nevaccinată a crescut uşor, trecând de la 11,1 ori mai puţine şanse să fie infectată la 4,5 ori.

Protecţia împotriva spitalizării şi a decesului a rămas stabilă, însă a scăzut mai mult la persoanele cu vârsta peste 65 de ani decât la grupurile de indivizi mai tineri.

Autorităţile sanitare evaluează în prezent necesitatea unei a treia doze şi este probabil ca persoanele în vârstă să fie primele care o vor primi atunci când administraţia Biden îşi va lansa campania de rapel pe 20 septembrie.

Un alt studiu, care a analizat eficacitatea diferitelor vaccinuri între iunie şi august în peste 400 de spitale şi centre de sănătate, a determinat că serul Moderna a fost cel mai eficient împotriva spitalizărilor (95%), faţă de cel de la Pfizer (80%) şi cel de la Johnson & Johnson (60%).