Actual

Studiu: Tratamentele pentru Alzheimer sunt eficiente pentru albi și nu atât de benefice pentru afro-americani

Studiu: Tratamentele pentru Alzheimer sunt eficiente pentru albi și nu atât de benefice pentru afro-americani
FOTO: rohealthreview

Tratamentele revoluționare pentru boala Alzheimer, care acționează prin eliminarea din creier a unei proteine toxice numite beta-amiloid, ar putea fi mai benefice pentru albi decât pentru persoanele de culoare, a căror boală ar putea fi determinată de alți factori.

Cele două medicamente Leqembi, de la firmele partenere de biotehnologie Eisai și Biogen, precum și un tratament experimental dezvoltat de Eli Lilly, donanemab – sunt primele care oferă o speranță reală de încetinire a bolii fatale pentru cei 6,5 milioane de americani care trăiesc cu Alzheimer.

Persoanele de culoare nu au suficient amiloid în creier

Deși persoanele de culoare în vârstă au o rată de demență de două ori mai mare decât europenii, aceștia au fost excluși din studiile clinice ale acestor medicamente într-o proporție mai mare, potrivit interviurilor cu 10 cercetători, precum și cu 4 directori de la Eisai și Lilly.

Potențialii voluntari de culoare cu simptome timpurii ale bolii nu aveau suficient amiloid în creier pentru a se califica pentru teste, au explicat cei 10 cercetători.

Hispanicii, care au o rată de demență de 1,5 ori mai mare decât caucazienii, au fost, de asemenea, excluși din cauza nivelului scăzut de amiloid, deși problema nu a fost la fel de pronunțată ca în cazul persoanelor de culoare, au declarat mai mulți cercetători care au participat la studiu.

Dovezile din ce în ce mai numeroase ale unei disparități în jurul amiloidului, o caracteristică definitorie a bolii Alzheimer, ridică semne de întrebare în rândul unor oameni de știință cu privire la cine va beneficia de cele două noi tratamente, primele dovedite vreodată pentru a încetini rata declinului cognitiv, au spus cercetătorii.

Persoanele de culoare sunt mai predispuși la Alzheimer

Referindu-se la Leqembi, Dr. Crystal Glover, un psiholog social și expert în echitate în cercetarea îmbătrânirii, care conduce recrutarea de studii clinice la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer Rush din Chicago, a întrebat: „Este acest lucru aplicabil chiar și la grupurile care sunt cele mai expuse la risc?”.

Se estimează că aproximativ 20% dintre persoanele în vârstă de culoare suferă de Alzheimer sau de o altă demență, de două ori mai mult decât în cazul albilor și peste procentul de 14% în cazul hispanicilor. Unii cercetători se întreabă dacă pacienții de culoare se confruntă cu demența din alte cauze decât Alzheimer sau dacă boala se manifestă în mod diferit la populațiile diverse care au rate mai mari de afecțiuni cronice.

Disparitatea în ceea ce privește beta-amiloidul se adaugă la dovezile conform cărora este posibil ca anumiți parametri de sănătate să nu funcționeze la fel la populațiile diverse ca la persoanele albe.

Leqembi va fi lansat la un preț de 26.500 de dolari pe an, după ce a primit luna aceasta aprobarea completă a autorităților de reglementare din SUA. Un purtător de cuvânt al US Food and Drug Administration a declarat că agenția era conștientă de potențiala excludere a unor afro-americani de la noile tratamente din cauza nivelului insuficient de amiloid.

„ Nu este conceput pentru grupuri etnice specifice”

Purtătorul de cuvânt a declarat că FDA încurajează companiile să crească gradul de înscriere a diverselor populații în studiile lor în curs. În aprilie 2022, FDA a recomandat companiilor să prezinte un plan de diversitate pentru înscriere.

Eisai a declarat că lucrează pentru a înțelege de ce atât de multe persoane de culoare care au încercat să se înscrie în studiul său clinic pentru Leqembi au fost eliminate din cauza lipsei de amiloid. Compania a declarat pentru Reuters că 49% dintre voluntarii de culoare nu au îndeplinit cerințele privind pragul de amiloid din cadrul studiului, comparativ cu 22% în cazul albilor și 55% în cazul hispanicilor.

Astfel, au rămas doar 43 de participanți de culoare din cele 947 de persoane înscrise în partea americană a studiului, adică 4,5% din total – o sub-reprezentare flagrantă, având în vedere că boala este cea mai răspândită în cazul negrilor americani, iar aceștia reprezintă 13,7% din populația SUA.

În ciuda eșecurilor în ceea ce privește depistarea amiloidului, hispanicii au reprezentat 22,5% din componența părții americane a studiului Eisai, o suprareprezentare în comparație cu populația SUA.

„Să fie din cauză că simptomele de tip MCI (deficiență cognitivă ușoară) sau demență timpurie la negri sunt cauzate de alte motive mai mult decât de Alzheimer?”. a declarat Ivan Cheung, șeful Eisai în SUA, Ivan Cheung, într-un interviu.

Numai persoanele care sunt pozitive la amiloid pot beneficia de noul tratament

Numai persoanele care sunt pozitive la amiloid ar trebui să primească Leqembi „indiferent de rasă și etnie”, a spus Cheung: „Medicamentul nu a fost conceput pentru a ajuta anumite grupuri etnice sau rase”.

Eisai, care are sediul în Tokyo, colaborează cu National Institutes of Health (NIH), o agenție guvernamentală de cercetare în domeniul sănătății din SUA, pentru a testa eficacitatea Leqembi în prevenirea demenței Alzheimer în rândul persoanelor cu un nivel ridicat de amiloid, dar cu o cogniție normală.

Compania vizează o rată de înscriere a negrilor de cel puțin 8% în cadrul studiului de 1.400 de persoane, a declarat  Shobha Dhadda, șeful global de biostatistică al Eisai. Până în prezent, 95% până la 98% dintre candidații de culoare nu reușesc să atingă pragul de amiloid necesar pentru includere. Biogen, partenerul Eisai, nu a participat la dezvoltarea Leqembi, dar are drepturi de vânzare a medicamentului.

Persoanele de culoare și hispanice au fost eliminate din studii

Persoanele de culoare și hispanicii au fost, de asemenea, excluși în proporții ceva mai mari în cadrul studiului pentru medicamentul experimental donanemab al Lilly, a declarat Dr. Mark Mintun, vicepreședinte de grup al Lilly pentru cercetare și dezvoltare în domeniul neuroștiințelor. Medicamentul este în prezent în curs de examinare de către FDA.

În SUA, 4% dintre participanți erau de culoare și 6% erau hispanici, a precizat Lilly. Compania a declarat că a recunoscut că aceste cifre sunt scădere în ciuda eforturilor sale de a crește recrutarea și că își propune ca înscrierile în studiile sale din SUA să reflecte în general componența populației.

Lilly a mai declarat că cercetările privind motivul pentru care persoanele de culoare și hispanice au fost eliminate din studii în proporții mai mari sunt în curs de desfășurare și că există mai multe ipoteze, inclusiv că demența lor nu este cauzată de Alzheimer sau că se află într-o fază mai timpurie a bolii Alzheimer, dar că boala lor este complicată de alți factori, cum ar fi accidente vasculare cerebrale mici.

Studiile clinice au, de obicei, un număr redus de participanți din diverse populații: Printre studiile din SUA care au raportat rasa și etnia, aproximativ 80% dintre participanți erau albi, 10% erau de culoare, 6% erau hispanici și 1% erau asiatici, a constatat un studiu din 2022. În studiile 96 privind demența din perioada 2000-2017, populațiile diverse au reprezentat doar aproximativ 11% din înscrieri, potrivit unui studiu din 2018.

Markeri biologici

Cercetătorii în domeniul Alzheimer au renunțat la utilizarea semnelor exterioare, cum ar fi pierderea memoriei, pentru identificarea pacienților cu această boală, în favoarea detectării proteinelor asociate cu Alzheimer în organism, inclusiv a amiloidului, care pot apărea cu mult înainte de instalarea demenței.

Cu toate acestea, unele teste utilizate pentru a identifica aceste proteine pot avea rezultate diferite la pacienții de culoare și la cei albi. Diferențe în ceea ce privește factorii care conduc la Alzheimer au fost observate într-un mic studiu din 2015 care a comparat creierele unor persoane de culoare și albe care au murit de această boală.

Studiul, condus de Dr. Lisa Barnes, care se află, de asemenea, la Rush Center, a constatat că persoanele albe aveau mai multe șanse de a purta proteine asociate cu Alzheimer ca motor principal al demenței lor. În rândul persoanelor de culoare care au murit de Alzheimer, era mai probabil ca demența lor să rezulte din cauze multiple, cum ar fi boala vasculară.

Într-o lucrare din 2021 publicată în Nature Reviews Neurology, Barnes a susținut că oamenii de știință au nevoie de o mai bună înțelegere a bolii Alzheimer la persoanele de culoare, în caz contrar tratamente eficiente nu vor fi disponibile pentru această populație cu risc, dar subreprezentată.

Cauzele identificate de cercetători

Dr. Joshua Grill, cercetător în domeniul Alzheimer la University of California, Irvine, care a colaborat cu Eisai și cu alți cercetători pentru a analiza două studii pentru Leqembi și două pentru un medicament anti-amiloid anterior, a constatat, de asemenea, că persoanele de culoare, hispanice și asiatice au avut mai multe șanse de a fi eliminate din studiile clinice deoarece cantitatea de amiloid din creierul lor era sub pragul studiului. Cercetătorii intenționează să trimită rezultatele pentru publicare.

Doi cercetători au declarat pentru Reuters că o posibilă explicație pentru diferențele de amiloid este APOE4, o variantă a unei gene care reglează depozitele de amiloid din creier și care este asociată cu un risc mai mare de apariție tardivă a bolii Alzheimer. Riscul de a dezvolta boala în rândul persoanelor cu această variantă este mai mare la cele cu origini asiatice sau europene și mai mic la cele cu origini africane și hispanice, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Diferențele în APOE4 ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care mai multe persoane de culoare nu reușesc să atingă pragurile de amiloid necesare pentru testele recente cu medicamente, a declarat Dr. Reisa Sperling de la Brigham and Women’s Hospital, care conduce studiul Leqembi pentru prevenirea demenței Alzheimer. Alți factori ar putea fi în joc, au spus experții.