Social

SUA se pregătește de Omicron. Ce are în plan președintele Joe Biden

SUA se pregătește de Omicron. Ce are în plan președintele Joe Biden

De luni, restricțiile pe aeroporturi se aplică pentru Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi. Majoritatea cetățenilor care nu sunt din SUA și care au fost în acele țări în ultimele 14 zile nu mai au voie să intre în Statele Unite.

Luni, preşedintele american Joe Biden, a declarat  că nu sunt motive de panică în faţa răspândirii noii variante a COVID-19, Omicron dar i-a îndemnat totodată pe americani să se vaccineze, informează Reuters.

„Sunt motive de îngrijorare în faţa acestei noi variante, însă nu sunt motive de panică”, a spus preşedintele american, într-un discurs susţinut de la Casa Albă.

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, Joe Biden i-a îndemnat pe americani să se vaccineze, inclusiv cu doza booster, şi să poarte mască sanitară în interior, estimând că mai devreme sau mai târziu această nouă variantă va ajunge şi în SUA.

Dacă oamenii s-au vaccinat şi poartă mască, nu este nevoie de lockdown

De asemenea, preşedintele american a declarat că nu preconizează în acest stadiu noi restricţii pentru călătoriile internaţionale, nici măsuri de carantină în SUA în faţa Omicron.

„Nu anticipez aceasta în acest stadiu” a spus el, întrebat despre restricţii suplimentare, în condiţiile în care SUA şi-au închis deja frontierele în faţa călătorilor din opt ţări ale Africii Australe.

Joe Biden a mai declarat că „dacă oamenii s-au vaccinat şi poartă mască, nu este nevoie de lockdown”.

Întrebat despre o eventuală obligativitate a vaccinării sau testării pentru a putea călători cu avionul în interiorul SUA, preşedintele democrat a spus: „În acest stadiu, aceasta nu este o recomandare” a comunităţii ştiinţifice.

Joe Biden a adăugat că va prezenta joi o strategie detaliată de luptă contra COVID-19 în timpul iernii, „nu cu închideri sau carantine, ci amplificând vaccinarea, rapelurile, testele”.

Lista ţărilor unde au fost detectate cazuri de contaminare cu Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după ce primele cazuri au fost reperate în Africa Australă în noiembrie, ceea ce a determinat numeroase state să-şi suspende călătoriile spre această regiune şi să instituie restricţii preventive.