International

SUA și China se bat și pe… telefoane. Conflictul dintre Apple și Huawei

China și SUA, Sursa foto: dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

SUA și China au o rivalitate puternică. Prima și a doua putere din lume s-au acuzat reciproc de spionaj, într-o tensiune care amintește de Războiul Rece. Iar acest lucru se vede inclusiv în cazul telefoanelor.

În contexte oficiale, americanii interzic utilizarea telefoanelor Huawei. În China, niciun oficial al Guvernului nu poate să-și utilizeze aparatul de la Apple. Aceste alegeri sunt motivate de temerile de spionaj.

iPhone 15 de la Apple a stârnit miercuri reacții mixte pe cea de-a treia piață ca mărime, China. Mulți utilizatori online apreciază cipul mai rapid și capacitățile îmbunătățite de gaming. Alții au preferat noul smartphone de la Huawei.

China rămâne cheia pentru gigantul tehnologic american. Acesta și-a dezvăluit marți noua gamă de iPhone-uri. Compania ocupă o poziție de lider pe piața chineză a smartphone-urilor premium. În parte, datorită decimării afacerii cu smartphone-uri a Huawei Technologies (HWT.UL) de către controlul exporturilor din SUA. Dar a fost, de asemenea, supusă unui control în perioada premergătoare lansării iPhone 15.

Conflictul dintre SUA și China, la nivel de smartphone

Acțiunile Apple (AAPL.O) și ale furnizorilor săi au fost lovite săptămâna trecută. Au apărut informații potrivit cărora agențiile guvernamentale chineze și firmele de stat au interzis personalului să folosească telefonul. Huawei a lansat un nou smartphone cu un cip avansat, considerat un efort al firmei chineze pentru o revenire.

Prezentarea iPhone 15 de la Apple a atras miercuri discuții intense pe internet, așa cum s-a întâmplat și în trecut cu noile modele. Noul telefon va fi pus în vânzare online în China pe piața Tmall a Alibaba (9988.HK) pe 15 septembrie, iar în magazine, pe 22 septembrie.

Subiectele în care se discută despre noua lansare au atras 380 de milioane de vizualizări pe platforma de socializare Weibo, cu peste 800.000 de discuții, inclusiv postări, comentarii și aprecieri, despre iPhone 15.

Mulți au aplaudat noul cip de 3 nanometri al iPhone 15 Pro și discursul Apple potrivit căruia jocurile de calitate de consolă, cum ar fi „Resident Evil 4 Remake”, pot fi jucate pe acest dispozitiv, atrăgând astfel armata de jucători mobili din China.

Iubitorii de gadgeturi chinezi nu știu ce să aleagă

Însă mai mulți utilizatori de rețele sociale au avut îndoieli în legătură cu alegerea unei mărci americane în detrimentul unui rival fabricat în țară. Mai ales după ce presa de stat a aplaudat lansarea Mate 60 Pro de la Huawei la începutul acestei luni ca pe un triumf al Chinei în fața sancțiunilor americane.

Un sondaj realizat de portalul chinez de știri Sina pe platforma de socializare, în care participanții au fost întrebați dacă ar cumpăra Mate 60 sau iPhone 15, a înregistrat 61.000 de voturi pentru dispozitivul Huawei. S-au strâns 24.000 pentru iPhone 15.

De asemenea, au generat discuții semnificative comparațiile privind modul în care Mate 60 Pro putea efectua apeluri și trimite mesaje prin satelit. iPhone 15 era capabil doar de mesaje prin satelit.

„iPhone 15 poate trimite doar mesaje SOS prin satelit, folosind tehnologia de ultimă generație deja implementată în Mate 60 de la Huawei, care suportă apeluri complete prin satelit”, a scris un utilizator.

Piața chineză de smartphone-uri, la fel ca și sectorul la nivel global, se află în plină criză. Analiștii au avertizat că acest lucru, precum și încetinirea economiei țării, ar putea să influențeze vânzările iPhone 15.

Reduceri pentru amatorii de Apple

În februarie, retailerii terți ai Apple au lansat reduceri rare la iPhone 14 Pro cu până la 10% care au ajutat vânzările, dar ar putea submina cererea pentru cea mai recentă serie, au spus analiștii.

„Acesta nu este un semnal bun pentru viitoarea serie 15”. Asta „deoarece o parte din cerere a fost satisfăcută înainte de lansare”, a declarat Archie Zhang. El este analist de cercetare la Counterpoint. „Înainte de lansarea surpriză a Huawei, am estimat că vânzările Apple în China în T3 și T4 vor fi stabile sau ușor mai slabe decât anul trecut”.

Will Wong este analist la grupul de cercetare industrială IDC. El a considerat că evoluțiile recente din sectorul public și Huawei reprezintă o provocare pentru Apple.

„Vânzările (de iPhone 15) nu vor fi ușoare. Consumatorii chinezi fie sunt prudenți în cheltuieli, fie și-au mutat atenția către petrecerea timpului liber sau călătorii”, a adăugat el.

Ministerul chinez de Externe a declarat miercuri că Beijingul nu a emis o interdicție privind achiziționarea și utilizarea mărcilor străine de telefoane. Totuși, a precizat că a observat o acoperire mediatică a incidentelor de securitate legate de telefoanele Apple.

Acest lucru este motivat de tensiunile dintre SUA și China. Washingtonul chiar a impus interdicții Beijingului. Iar noul model de Huawei a părut o cale a Chinei de a ocoli aceste sancțiuni.

IDC se așteaptă ca ponderea Apple pe piața telefoanelor premium din China să scadă treptat din cauza concurenței tot mai mari din partea Huawei.

Pentru prima jumătate a anului 2023, Apple deținea 67% din cota de piață pentru telefoanele cu prețuri de peste 600 de dolari, urmată de Huawei, cu 15,6%.