International

Summit Trilateral. Coreea de Sud, Japonia și China se vor pune la masa de discuții

Summit Trilateral. Coreea de Sud, Japonia și China se vor pune la masa de discuții
sursa foto Podul.ro

Summit Trilateral. Diplomați de rang înalt din Coreea de Sud, China și Japonia au convenit marți ca liderii țărilor lor să se întâlnească „cât mai curând posibil”. Aceste informații au fost semnalate de ministrul de Externe de la Seul. După o întâlnire rară menită să dea startul schimburilor trilaterale.

Cele trei țări au convenit să organizeze un summit anual începând din 2008 pentru a promova cooperarea regională. Dar această inițiativă a fost afectată de conflicte bilaterale și de pandemia COVID-19. Ultimul summit a avut loc în 2019.

Summit Trilateral

Ministerul de Externe de la Seul a afirmat într-o declarație că datele specifice rămân în discuție. Oficialul a explicat că miniștrii de Externe ai țărilor se vor întâlni „în câteva luni”. Coreea de Sud este gazda din acest an a reuniunilor tripartite și a propus un summit la sfârșitul lunii decembrie.

Ministrul de externe al Japoniei, Yoko Kamikawa, a declarat că cele trei țări împărtășesc nevoia de a relua discuțiile. Acesta a semnalat că se va întâmpla „cât mai curând posibil”. „Cred că este foarte valoros să discutăm despre diferitele provocări cu care se confruntă regiunea.”, a declarat ea în cadrul unui briefing la Tokyo.

Îngrijorările Beijingului

Cea mai recentă întâlnire a fost considerată parțial menită să calmeze îngrijorările Beijingului cu privire la cooperarea tot mai strânsă dintre cei doi aliați ai americanilor. După ce Seulul și Tokyo au convenit anul acesta să pună capăt disputelor juridice, diplomatice și comerciale în legătură cu probleme care datează de la ocupația japoneză a Coreei din 1910-45.

Summit Trilateral. „Credem în unanimitate că desfășurarea cooperării este în interesul comun al celor trei părți. Ar trebui să lucrăm împreună pentru a consolida cooperarea practică … și să aducem noi contribuții la pacea, stabilitatea și prosperitatea regională.”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și premierul japonez Fumio Kishida au luat măsuri. Aceștia doreau refacerea legăturilor. Astfel, în august au organizat un Summit trilateral istoric cu președintele american Joe Biden, În cadrul acestui Summit, cei trei au promis să stimuleze cooperarea. Inclusiv în ceea ce privește apărarea și securitatea economică.

Refacerea legăturilor

Un oficial sud-coreean de rang înalt a declarat că statul chinez a fost proactiv în căutarea cooperării trilaterale și în organizarea de întâlniri. De când legăturile bilaterale s-au deteriorat din cauza desfășurării, în 2017, a sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud.

„Sunt sigur că ar trebui să existe un anumit disconfort din partea lor. În ceea ce privește parteneriatele noastre trilaterale de securitate din ce în ce mai strânse cu Statele Unite și Japonia. Se pare că există o opinie acolo că trebuie să gestioneze în mod corespunzător legăturile bilaterale cu noi. Deoarece au văzut cum răspunsurile lor la THAAD s-au întors împotriva lor și au alimentat sentimentul anti-China la niveluri grave.”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului din cauza sensibilității situației.

Combaterea strategiei americane

Cel mai probabil, China va căuta să valorifice legăturile comerciale trilaterale. Scopul este de a contrabalansa strategia americană de „friend-shoring”, să promoveze schimburile interumane. Dar și să îmbunătățească comunicarea și dialogul cu Seulul și Tokyo pe probleme de securitate și apărare.

Japonia și Coreea de Sud au interesul de a evita conflictele și de a menține o relație de securitate stabilă cu China. Țările doresc să ofere și asistența Beijingului în încetinirea, dacă nu chiar oprirea, programului extins de dezvoltare nucleară al Coreei de Nord, conform Reuters .