Lifestyle

Sunt periculoase mănușile de cauciuc? Iată ce nu ai aflat încă

Sunt periculoase mănușile de cauciuc? Iată ce nu ai aflat încă. În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii apelează la mănuşi de protecţie atunci când ies în public. Pe lângă măştile pentru faţă, din arsenalul de protecţie al populaţiei au început să facă parte şi mănuşile. Experţii în epidemiologie spun că acestea fac mai mult rău decât bine, pentru că mulţi nu ştiu să le folosească.

Microbiologul Kelly Reynolds, doctor în Ştiinţele Mediului şi Ştiinţa Expunerii şi director la Centrul de evaluare a riscurilor din cadrul Universitatii din Arizona, a declarat că  „Mănuşile pot face mai mult rău decat bine”. „Proprietatile adezive ale virusurilor diferă; este posibil ca acesta să adere la mănuşile din latex mai bine decât ar putea să adere la piele”, a mai spus Kelly Reynolds. Mai mult, oamenii tind să nu se mai spele pe mâini, după ce poartă mănuși. Specialiștii nu sunt de acord cu acest lucru, mai ales că folosirea mănuşilor ajută la răspândirea virusurilor de la un spaţiu la altul.

Un alt neajuns al purtării mănuşilor este acela că mâinile se spală şi se dezinfectează mult mai repede. De asemenea, mănușile ar trebui să fie scoase de pe mâini doar prin respectarea anumitor reguli. „Am facut studii cu privire la lucratorii din domeniul sanatatii si la modul in care le scot ei, iar aproximativ 30% procedeaza gresit cu toate ca au fost instruiti”, a declarat Kelly Reynolds.

Mănusile se scot corect pe dos, dinspre încheietură spre degete. Medicul epidemiolog a mai subliniat că şi atunci când purtăm şi îndepărtăm corect mănuşile, mâinile trebuie neaparat spălate după aceea.