Lifestyle

Supermarketurile  ar putea fi închise în weekend. „Nu e o decizie uşoară”

supermarketurile Neconformare Supermarket, sursa foto mediafax.ro
sursa foto: arhiva companiei

Proprietarii de mici magazine propun ca supermarketurile și mallurile să își reducă programul în weekend până la ora 13:00. Măsura ar permite angajaților să petreacă timp cu familia.

Se ia în considerare ideea ca toate magazinele alimentare să fie închise parțial în weekend. Această propunere inițială, care viza închiderea completă a hipermarketurilor sâmbăta și duminica, a generat controverse considerabile printre comercianți și este acum regândită.

Proprietarii lanțurilor mari de magazine susțin că o astfel de măsură ar putea duce la reducerea numărului de angajați. În schimb, micii comercianți sunt de părere că oamenii se vor adapta la un program redus.

Reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare au avut discuții cu premierul Marcel Ciolacu pentru a găsi soluții de sprijinire a producătorilor, distribuitorilor și comercianților. În țări precum Olanda, Franța sau Elveția, o astfel de măsură este deja aplicată de mulți ani.

Supermarketurile  ar putea fi închise în weekend

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, a declarat la RFI că există aproximativ 200.000 de angajați în sectorul retail care ar beneficia de mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend. El a menționat că vor avea loc noi discuții cu reprezentanții Guvernului pe această temă în săptămânile următoare.

„Domnul prim ministru ne-a invitat pe noi, pe Asociația Comercianților Mici și Mijlocii și pe Asociația Distribuitorilor din România, pe data de 19, la Palatul Victoria, la o discuție prin care să încercăm să găsim soluții pentru sprijinirea producătorilor români, comerțului românesc, magazinelor românești, scăderea inflației și reducerea prețurilor. Una dintre măsurile pe care noi am propus-o a fost închiderea lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri mai mari de 1.000 de metri, sâmbăta și duminica.”

„Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente. Totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul. Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a explicat joi Marcel Ciolacu, potrivit  RFI.