Lifestyle

Superstiţii demult uitate, readuse în prezent. Ritualul a cutremurat lumea. O bufniță nu a avut nicio șansă

Superstiţii demult uitate, readuse în prezent. Ritualul a cutremurat lumea. O bufniță nu a avut nicio șansă

Superstiţii demult uitate, readuse în prezent. În trecut, bufniţele, în anumite culturi, au fost asociate cu forţele rele, moartea şi vrăjitoria, însă aceste lucruri se întâmplau în vremuri demult trecute.

În acest context, doi bărbați superstițioși din Mexic au făcut un gest halucinant: au ars o bufniţă albă deoarece credeau că este o vrăjitoare. Cei doi au urmat un fel de ritual: au leagat bufniţa de picioare şi o aruncă în foc.

Superstiţii demult uitate, readuse în prezent. Ritualul a cutremurat lumea. O bufniță nu a avut nicio șansă

Cei care au văzut înregistrare au fost revoltaţi de acţiunea plină de cruzime făcută bietei păsări. În Durango, pedeapsa pentru cruzime asupra animalelor este de 3 ani de închisoare şi există presupunerea că băiatul văzut în filmare a fost arestat, potrivit publicaţiei Focusing on Wid Life.

Asemenea cazuri de violenţă ar trebui să tragă un semnal de alarmă în privinţa maltratării, şi nu numai, a animalelor, iar cei care săvârşesc fapte de acest tip ar trebui să suporte cosencinţele.

Buhuhu!… Bufniţele nu sunt ce par a fi

Bufnițele sunt cunoscute pentru sunetele lor distinctive, habitatul nocturn şi zborul silentios. Sunt atât de familiar, încât au propriile lor legende şi poveşti în cultura populară. Aceste păsări se împart în peste 220 de specii.

În multe culturi, bufniţele au o reputaţie proastă, fiind asociate cu boala, moartea, în general cu întîmplări nefericite. În Africa, în America, în Europa, în Orientul Mijlociu se întâlnesc aceleaşi conotaţii: funerar, funest, lugubru, semn rău…

Excepţiile de la această viziune sunt puţine: în hinduism, o astfel de pasăre e asociată zeiţei Lakshmi, divinitate a prosperităţii, norocului, fertilităţii şi generozităţii, iar vechii greci asociau cucuveau cu înţelepciunea, considerând-o pasărea Atenei (zeiţa înţelepciunii, în panteonul grec).

Urmele acestei concepţii mai supravieţuiesc în bufniţa-personaj înţelept, care dă lămuriri şi sfaturi bune, o imagine ce apare mai ales în poveştile şi desenele animate pentru copii.