Economic

Surpriza neplăcută a Guvernului. Impozitul va crește de la 16 la 50% pentru acești români

Impozite impozit impozitele impozitului
Foto: revistabiz.ro

Persoanele care nu-și pot justifica averille au intrat în vizorul fiscului. Guvernul nu exclude taxarea cu 50% a veniturilor și averilor nedeclarate.

În prezent, impozitul aplicat în astfel de situații este de 16%, inspectorii ANAF ar urma să calculeze veniturile fiecărei persoane în parte pe baza bunurilor pe care le afișează, de la bijuterii, mașini până la case și terenuri. Astfel, cei care au autoturisme de lux, case și terenuri valoroase vor fi primii purificați.

Averile nejustificate au intrat în vizorul inspectorilor ANAF

Pe masa Guvernului se află o propunere care prevede impozitarea cu 50% a veniturilor din care sunt plătite și finanțate averile nedeclarate la care se vor adăuga penalități și dobânzi. Altfel spus, persoanele care nu-și pot justifica veniturile vor plăti de trei ori mai mult ca acum.

Principalul argument invocat de autorități constă în faptul că actualul prag de impozitare nu-i sperie pe cei care aleg să-și ascunde veniturile. Sunt vizați în special patronii care fac eevaziune fiscală în sectoarele cu risc mare, în special în comerțul cu legume, cereale, fructe, băuturi alcoolice sau în sectorul construcțiilor.

Interesant este faptul că persoanele care aleg să facă evaziune fiscală au la dispoziție tot felul de portiție prin care fentează statul, iar acest lucru nu se va schimba nici după ce se va aplica presupusul impozit de 50%, astfel, patronii vor apela la societățile off-shore din paradisurile fiscale, unde banii își pot pierde urma.

Analiștii fiscali atrag atenția asupra faptului că propunerea Guvernului, în forma actuală este una ambiguă, dat fiind faptul că statului îi va fi dificil să facă diferența dintre sumele moștenite și veniturile impozabile.

Evaziunea fiscală în România, estimată la aproximativ 16 miliarde de euro

”Discutăm, de fapt, despre venituri nedeclarate, întrucât veniturile sunt supuse impozitului, iar averile sunt consecința deținerii unor venituri. Ne aflăm uneori în situația în care copiii primesc bani de la părinți, bunici, în mână, de-a lungul unor generații, și-atunci e foarte greu să faci diferența între sumele care reprezintă venituri impozabile și sume care sunt moșteniri de la predecesorii noștri”, a explicat Adrian Bența, analist fiscal.

Un aspect care trebuie menționat ține de faptul că orice tentativă de reducere a evaziunii fiscale, estimată la 16 miliarde de lei, este bine venită.

„Pe de altă parte evaziunea fiscală este estimată undeva la 16 miliarde de euro, potrivit ANAF. Așa că orice reducere a fenomenului ar aduce bani în plus în vistieria statului, în condițiile în care se discută despre creșteri de taxe care să acopere deficitul uriaș”, a adăugat Adrian Bența.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat la rândul său că una din cauzele evaziunii fiscale este generată de excepțiile fiscale, mult prea multe în accepțiunea economistului șef de la BNR.

„Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Vezi că ai 27% din PIB, vorbești întruna că nu se încasează cum trebuie. Există evaziune! Păi, când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune?”, a precizat guvernatorul BNR, potrivit stirileprotv.