Social

Surpriză pentru pensionari! Majorări de până la 405 lei la recalcularea pensiilor

15 ani studiile superioare Pensie Sursa foto Playtech.ro
sursa foto: arhiva companiei

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va beneficia de creșteri semnificative la recalcularea pensiilor. Mai exact, acest avantaj este destinat celor care au lucrat între 5 și 10 ani în grupa I sau grupa II de muncă.

Numărul anilor lucrați în aceste grupe va determina suma pe care pensionarii o vor primi în plus după recalculare. Cei care au muncit în condiții speciale pot primi între 100 de lei în plus pentru cinci ani în grupa II și până la 405 lei pentru zece ani în grupa I.

Mai mulți bani la pensie

Aceste bonusuri au fost concepute pentru a asigura că persoanele care au lucrat în condiții grele primesc mai multe beneficii la pensie.

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege a pensiilor aduce o serie de avantaje pentru pensionari. Printre avantajați vor fi cei care au lucrat în condiții dificile sau speciale. Această inițiativă are scopul de a oferi un sprijin suplimentar celor care și-au desfășurat activitatea în medii de lucru mai solicitante.

„Peste 3 milioane de români vor avea majorări din septembrie. Cei cu 40 de ani contributivi ies la pensie fără penalizare. Pentru anii de studiu superioare românii primesc puncte. Pensiile vor fi majorate fără excepție.

Beneficiile din vechea lege rămân, noua lege vine cu plusuri. Pensionari să știe că noua lege garantează majorări anuale. Punctele de stabilitate răsplătesc munca românilor. Cei care muncesc mai multe primesc puncte de stabilitate”, este mesajul pe care l-a transmis Simona Bucura Oprescu.

Beneficiile nu se limitează doar la creșterea sumei de bani la pensie. De asemenea, acestea includ și reducerea vârstei de pensionare și acordarea de stagii suplimentare. Acestea se acordă în funcție de perioadele de muncă în condiții speciale sau deosebite.

În plus, pensionarii care au lucrat în grupa I primesc un bonus de 0,5% pe an. Cei din grupa II primesc un bonus de 0,25%.

Informația că pensiile vor crește începând cu 1 septembrie, conform noii Legi a Pensiilor, este o veste excelentă pentru seniorii din țara noastră. Cu atât mai mult pentru cei care au lucrat în grupa I sau II, având în vedere că au petrecut ani în medii de muncă dificile.

Această măsură ar putea încuraja și alți români să opteze pentru astfel de locuri de muncă, știind că pot beneficia de recompense semnificative când se vor pensiona, potrivit romaniatv.net.

Majorări de până la 80%

În România, există aproximativ cinci milioane de pensionari. Noua Lege a Pensiilor va recalcula veniturile acestora, ceea ce va duce la creșteri pentru circa trei milioane dintre ei. Unele pensii ar putea crește cu până la 80%.

„Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri.

În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ.

Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a transmis Simona Bucura Oprescu, conform adevarul.ro