Actual

SURSE: Procurorii vor începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu. Dosarul „Mineriada”

Ion Iliescu
sursa foto: arhiva companiei

Surse judiciare pentru AGERPRES au dezvăluit că procurorul general Alex Florenţa a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru demararea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Alături de el au fost trimiși în judecată și fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să restituie dosarul la Parchetul Militar. Acțiunea a fost făcută cu scopul reînceperii investigațiilor de la zero.

Judecătorii au anulat toate probele adunate de procurori. Aceștia au considerat că  rechizitoriul prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, împreună cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, este ilegal.

Ion Iliescu și  dosarul Mineriada

Astfel, procurorii trebuie să relueze întregul proces, inclusiv să obțină avizul președintelui pentru acuzarea lui Ion Iliescu.

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să inițieze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București. Aceștia protestau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Manifestanții își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care deținea puterea politică la acea vreme.

În această acțiune, care, conform Parchetului Militar, a fost pusă în aplicare în dimineața zilei de 13 iunie 1990, au fost implicate forțe nelegale ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI. Au fost implicați și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din diferite zone ale țării.

Conform informațiilor procurorilor militari, atacul a avut drept consecințe moartea prin împușcare a patru persoane. Mai mult, au fost rănite 1.388 de persoane, atingându-se și privarea de libertate, din motive politice, a 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din Măgurele. Indivizii au fost reținuti până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost eliberați după o investigație sumară.

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a ordonat evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București, scrie Agerpres.