International

Turcia amenință Grecia. Președintele Erdogan: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”

Turcia amenință Grecia. Președintele Erdogan: „S-ar putea să venim brusc într-o noapte”

De parcă nu le aveam pe toate, asta ne mai trebuia, să se supere și turcul și să amenințe înfiorător, Grecia. Iată ce l-a supărat pe președintele Erdogan!

Europa stă pe un butoi de pulbere: De ce amenință Erdogan, Grecia

Turcia și Grecia au în spate zeci de ani de rivalitate. Cu o diplomație fragilă, cele două state vecine au atins acum un punct maxim al tensiunilor deja împământenite.

Lăsând orice urmă de subtilitate deoparte, sâmbătă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a amenințat direct Grecia, făcând aluzie clară la o posibilă acțiune militară.

Motivul supărării liderului turc

Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă Grecia că va plăti un „preț ridicat” dacă va continua să hărțuiască avioanele de vânătoare turcești deasupra Mării Egee.

Cei doi vecini neliniștiți, membri NATO, au dispute de lungă durată privind frontierele maritime și aeriene, ceea ce duce la patrulări și misiuni de interceptare aproape zilnice ale forțelor aeriene, mai ales în jurul insulelor grecești din apropierea coastelor Turciei.

Hei, Grecia, uită-te la istorie. Dacă mergi mai departe, vei plăti un preț ridicat”, a declarat Erdogan la un miting, în orașul Samsun de la Marea Neagră, potrivit media.

Și nu este prima dată când Turcia semnalează că este provocată de Grecia.

În ultimele luni, Turcia s-a plâns de ceea ce numește acțiuni provocatoare ale Atenei, afirmând că astfel de acțiuni subminează eforturile de pace.

Într-un astfel de incident, Ankara a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Grecia a folosit un sistem de apărare aeriană de fabricație rusă pentru a hărțui avioanele turcești aflate într-o misiune de recunoaștere, în ceea ce a numit o „acțiune ostilă”.

La rândul ei, Atena răspunde Ankarei și respinge acuzațiile, acuzând, totodată, că de fapt Ankara este cea care survolează insulele grecești.

Amenințarea președintelui Erdogan

De mai multă vreme, Turcia susține că Grecia are trupe care staționează pe insulele din Marea Egee, încălcând astfel tratatele de pace semnate după Primul și al Doilea Război Mondial.

Liderul turc a făcut aluzie la o acțiune militară, transmite AFP.

„Ocupația voastră a insulelor nu ne leagă. Când va veni timpul, vom face ceea ce este necesar. După cum spunem, s-ar putea să venim brusc într-o noapte”, a spus Erdogan.

În iunie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara va contesta suveranitatea Greciei asupra insulelor dacă aceasta va continua să trimită trupe acolo.