International

Tăcerea, o virtute pe care și Elon Musk o are! De ce nu fac mai multe declarații șeful Tesla și alți CEO despre vizita din China

Elon Musk vizită în China Sursă foto Al Jazeera
Sursă foto: Al Jazeera

O adevărată paradă de directori executivi de peste hotare, inclusiv Elon Musk de la Tesla și David Solomon de la Goldman Sachs, au ajuns în China. O trăsătură comună notabilă: aceștia nu au vorbit prea mult în public despre călătoriile lor, care au constat în principal în întâlniri cu oficiali guvernamentali, personal local și parteneri de afaceri. Evenimentele mediatice și alte angajamente publice, cândva frecvente înainte de pandemie, sunt acum rare. 

Chiar și Musk, cunoscut pentru glumele sale fără rezerve pe Twitter, a fost neobișnuit de tăcut în timpul unei călătorii fulminante săptămâna trecută.În 2020, miliardarul a sărbătorit livrarea primelor mașini fabricate la uzina Tesla din Shanghai cu un dans pe o scenă deschisă presei. De data aceasta, presa nu a fost invitată să acopere vizita sa la uzină. 

Și, deși Musk a menționat călătoria în două postări de la plecare, nu a postat nici măcar o dată pe Twitter în timp ce se afla în China. 

Regulile chineze de securitate se înăspresc 

Solomon de la Goldman a fost la fel de discret. În 2019, a acordat interviuri presei și a participat la mai multe forumuri. Dar, în timpul călătoriei sale din martie anul acesta, singurele sale angajamente cunoscute au fost întâlniri cu ușile închise cu autoritățile de reglementare, cu fondul suveran de investiții al Chinei și la o universitate. 

Lipsa de informații din partea directorilor executivi occidentali și a companiilor lor cu privire la călătoriile în China poate fi atribuită precauției, având în vedere că tensiunile politice și comerciale dintre SUA și China s-au înrăutățit până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, a declarat personalul de rang înalt din cadrul camerelor de comerț și al asociațiilor comerciale. 

De asemenea, accentul tot mai mare pus de președintele Xi Jinping pe securitatea națională, în special o represiune recentă asupra firmelor de consultanță și a firmelor de audit, a făcut ca multe companii străine să nu știe cu certitudine unde ar putea depăși limita legii, au spus aceștia. 

Directorii executivi din Occident urmăresc menținerea relațiilor cu China 

Noah Fraser, directorul general al Consiliului de afaceri Canada-China, a declarat că directorii executivi care vin în vizită nu mai urmăresc noi oportunități de afaceri, ci se concentrează pe menținerea relațiilor existente și deseori vor stipula că nu vor avea loc conferințe de presă, cine mari sau discursuri. 

Aceștia par să își țină „capul plecat și vor avea prânzuri private unde pot afla de la oamenii de pe teren ce se întâmplă”, a spus el. 

Înainte de a călători în China, directorii executivi din SUA au căutat sfaturi despre modul în care extinderea legii de contraspionaj a Beijingului i-ar putea afecta, potrivit șefului unei asociații comerciale americane, care a refuzat să fie identificat, citând natura sensibilă a afacerilor în China în prezent. 

Directorii executivi doresc, de asemenea, să știe cum să se descurce cu oficialii guvernamentali chinezi și cu întrebările odată ce călătoria va deveni publică, a declarat șeful asociației, adăugând că nu este în interesul lor să vorbească cu mass-media și să riște să li se ceară să comenteze poziții luate de Washington și Beijing. 

Camera de Comerț a UE a precizat într-o declarație că firmele care operează în China au manifestat întotdeauna un anumit nivel de precauție și că acum se adaptează la schimbările din domeniile care ar putea fi considerate sensibile. 

Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii, în timp ce Goldman a refuzat să comenteze. 

Ministerul chinez de Externe a afirmat într-o declarație că numeroasele vizite ale directorilor executivi din SUA reprezintă un „vot de încredere” în economia chineză. Faptul că vizitele lor au fost relativ discrete a provenit din ceea ce a numit „politica greșită” a guvernului american de a limita China, a spus acesta, potrivit Reuters.

În ceea ce privește preocupările legate de legea sa de contraspionaj, China are dreptul de a proteja securitatea națională prin intermediul legislației interne, a adăugat acesta. 

Departamentul de Comerț al SUA a refuzat să comenteze.