International

Xi Jinping, „omul genial” al lumii. Donald Trump face declarații neașteptate despre liderul de la Beijing

Donald Trump si Xi Jinping Sursa foto TRT
Sursa foto: TRT

Donald Trump l-a numit pe liderul chinez Xi Jinping un „om genial” și a spus că nu există nimeni la Hollywood care să arate bine sau să aibă creierul necesar pentru a-l interpreta într-un film. În timpul unui interviu acordat marți seară, gazda Fox News, Tucker Carlson, l-a întrebat pe Trump cât de inteligent crede că este Xi.

Donald Trump a răspuns: „În vârful liniei”( nr. ca fiind unul dintre cei mai inteligenți oameni ai planetei).

Nimeni nu este ca Xi

„Președintele Xi este un om strălucit. Dacă ați căuta peste tot la Hollywood să căutați pe cineva care să joace rolul președintelui Xi, nu ați putea găsi. Nu există nimeni ca el. Privirea, creierul, totul”, a spus Trump.

În timpul interviului de marți, fostul președinte recent pus sub acuzare a felicitat-o și pe una dintre interpretele lui Xi pentru aspectul ei. Trump i-a spus lui Carlson că știa că ceea ce urma să spună era „foarte nepoliticos și foarte incorect din punct de vedere politic”, dar a spus-o oricum: „O interpretă frumoasă, era foarte frumoasă. A fost foarte profesionistă. Ea a rostit fiecare cuvânt pentru el”.

Trump nu a precizat ce interpretă a lui Xi i s-a părut atrăgătoare. Xi a fost văzut atât cu interpreți de sex masculin, cât și feminin de-a lungul anilor.

Interviul de marți este unul dintre multele momente în care Trump l-a lăudat pe Xi Jinping, care a primit un al treilea mandat fără precedent ca președinte al Chinei în martie.

Xi Jinping, un model pentru fostul președinte american?

La un miting din Pennsylvania, în septembrie, el i-a numit „feroce” atât pe Xi, cât și pe președintele rus, Vladimir Putin. Acesta a adăugat că Xi a fost „inteligent” să conducă China cu o „mână de fier”.

Iar în timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, în ianuarie 2020, Trump a spus că el și Xi „se iubesc”, potrivit Politico.

Înainte ca Trump să părăsească biroul, el a fost, de asemenea, cunoscut pentru că a scris pe Twitter laude la adresa lui Xi ocazional.
Într-o postare pe Twitter din februarie 2020, în plină pandemie COVID-19, Trump l-a lăudat pe Xi pentru că este „puternic, ascuțit și puternic concentrat” pe controlul virusului. Trump s-a lăudat, de asemenea, cu „relația sa foarte puternică și personală” cu Xi într-un tweet din decembrie 2018.

Xi, în schimb, l-a numit pe Trump „prietenul” său la un forum economic din Rusia în 2019, potrivit businessinsider.com.

Interviul lui Trump de marți a fost difuzat la o săptămână după ce a fost arestat și inculpat la New York. La 4 aprilie, într-o sală de judecată din Manhattan, Trump a pledat nevinovat la 34 de acuzații de infracțiune de nivel scăzut de falsificare a registrelor de afaceri.

Acuzațiile au fost formulate împotriva sa de către procuratura districtului Manhattan în legătură cu o anchetă îndelungată privind o plată de bani pentru tăcere făcută în ajunul alegerilor către starul pde filme pentru adulți, Stormy Daniels. Reprezentanții lui Trump și ai ambasadei chineze din Washington, D.C., nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider, trimise în afara orelor obișnuite de lucru.