Info Actual > Social > Talibanii au făcut un calvar viața afganilor. Oameni speră la o minune
Social

Talibanii au făcut un calvar viața afganilor. Oameni speră la o minune

Talibanii au făcut un calvar viața afganilor. Oameni speră la o minune

 

Talibanii au făcut un calvar viața afganilor. Viața afganilor pare să revină la normal, după ce talibanii au abordat o altă strategie, dar frica de talibanii care au preluat puterea persistă, scriu agențiile internaționale de știri.

Este sărbătoarea Ashura, aproape toate magazinele sunt închise. Sunt cozi la ambasadele occidentale pentru vize, iar în jurul aeroportului din Kabul mii de oameni speră încă să fie evacuați.

Statuia unui lider șiit al minorității Hazara a fost distrusă azi-noapte

Reveniți la putere, talibanii încearcă de data aceasta să fie mai populari și să arate că s-au schimbat. Au promis reconciliere și spun că acum vor fi unele diferențe față de perioada 1996-2001, când s-au mai aflat la putere, în sensul că își vor ierta adversarii, iar femeile nu vor mai fi obligate să poarte burka, ci doar un alt fel de văl, spun ei, și vor putea merge la lucru. Bucurie în orașul Herat, unde fetelor li s-a permis să meargă la școală. Pe de altă parte, statuia unui lider șiit al minorității Hazara a fost distrusă azi-noapte, potrivit Rador.

Răspunsul occidental rămâne dispersat

Uniunea Europeană va trebui să discute cu talibanii cât de repede posibil a sopus șeful diplomației europene, Josep Borrell. Procurorul Curții Penale Internaționale acuză însă crime și execuții deja comise de talibani și posibile încălcări ale dreptului umanitar internațional. Tema va fi discutată pe 24 august, la Geneva, de Consiliul Drepturilor Omului, din cadrul Națiunilor Unite.

Statele Unitear putea recunoaște un guvern taliban

Astăzi, miniștrii europeni de interne se reunesc prin videoconferință, cu un accent deosebit pe problema migrației din Afganistan. O reuniune virtuală a grupului statelor puternic industrializate G7 este prevăzută în zilele următoare. Statele Unite spun că ar putea recunoaște un guvern taliban, dacă acesta respectă drepturile fundamentale ale omului. Fapte, nu vorbe – spun, în așteptare, Marea Britanie și Germania.

Canada declară că nu va recunoaște niciodată un guvern taliban. Rusia spune că a primit semnale pozitive de la talibani în legătură cu respectarea drepturilor omului. China s-a declarat gata să aibă relații prietenești cu talibanii. Pe aeroportul din Kabul continuă evacuările cetățenilor occidentali și ale afganilor care au colaborat cu forțele internaționale.

Puternic criticate pentru retragerea din Afganistan, Statele Unite au trimis 6.000 de militari pentru a evacua 30.000 de persoane – americani și afgani deopotrivă. Marea Britanie a evacuat deja peste 300 de britanici și mai mult de 2.000 de afgani și a anunțat măsuri de primire, pe termen lung, a 20.000 de refugiați afgani, între care 5.000 numai anul acesta. Un al doilea avion francez de salvare a părăsit între timp Kabulul.