Sănătate

Te trezești obosit(ă) dimineața? Care sunt motivele și ce trebuie să faci

Te trezești obosit(ă) dimineața? Care sunt motivele și ce trebuie să faci

Dimineața, la trezire, avem, uneori, senzația că timpul dedicat somnului a fost insuficient. O oboseală persistentă pune stăpânire pe noi.

Te trezești obosit(ă) dimineața? Care sunt motivele și ce trebuie să faci. Video

5 din 10 oameni spun că se simt frecvent obosiţi, iar 1 din 10 resimt oboseala zilnic. Există mai multe cauze, destul de serioase pentru oboseala accentuată, pe care mulţi dintre noi le neglijăm sau nici măcar nu le bănuim, potrivit opiniei specialiștilor psihologi.

Există o mulțime de factori care pot provoca stare de somnolență diurnă. Cauzele, respectiv motivele, pot varia de la tulburări de somn și probleme de ordin psihologic, până la afecțiuni fizice. Cele mai întâlnite situații sunt cele pe care le enumerăm, în cele ce urmează.

Te duci la culcare la o oră nepotrivită pentru tine

Este foarte important să îți cunoști foarte bine corpul și să știi de câte ore de somn are nevoie. Dacă unii oameni trebuie să doarmă între 6 şi 8 ore pe noapte, pentru a se simți odihniți, alții sunt fresh după mult mai puţin somn.

Soluție: Dacă nu știi cum să îți planifici o rutină zilnică, trebuie să ții cont de faptul că ar trebui să ai aproximativ 5 cicluri de somn terminate. Un ciclu durează 90 de minute, timp în care corpul tău trece prin diverse faze de somn, de la cel ușor, în care ești conștient, până la faza în care visezi. Este important să nu te trezești în mijlocul unui ciclu de somn, deoarece te vei simți foarte amețit și obosit, scrie well-nest.ro.

Îți ia prea mult timp să te ridici din pat

Obișnuiești să îți setezi alarma cu cel puțin jumătate de oră înainte de ora la care trebuie să te trezești și apeși repetat pe butonul ,,amânare” atunci când aceasta începe să sune? Ei bine, acesta poate fi un alt factor pentru care ajungi să te simți foarte obosit dimineața, indiferent de câte ore ai dormit.

Soluție: Setează-ți alarma exact la ora la care trebuie să te trezești sau, în cazul în care chiar ai nevoie de câteva minute de somn în plus, apasă butonul ,,amânare” doar o singură dată.

Nu ai un mediu potrivit pentru somn în cameră

Mediul din camera ta poate influența în multe moduri somnul. Câteodată, întunericul nu este cea mai bună soluție pentru un somn odihnitor, deoarece poate perturba ritmul circadian și te poate deruta cu privire la ora la care trebuie să te trezești. Evită să dormi cu televizorul aprins sau cu telefoane sau tablete lângă cap. Acestea generează câmpuri electro-magnetice care îți pot afecta organismul.

Soluție: Dacă obișnuiești să dormi cu jaluzele sau draperii, alege materiale prin care pătrunde lumina, pentru a-ți da un semnal blând cu privire la momentul în care trebuie să te trezești. Nu uita să oprești televizorul înainte de a te culca și pune telefonul cât mai departe de cap.

Ai mâncat prea mult ori ai băut alcool sau cafea

Cele mai frecvente greșeli pe care le poți faci înainte să te culci este să consumi alcool sau cofeină. Deși alcoolul îți creează o stare de somnolență și ai impresia că vei adormi instant, ceea ce face el, în realitate, este să te priveze de anumite etape ale somnului. Este motivul pentru care, de cele mai multe ori, după ce consumi cu o seara înainte câteva pahare cu prietenii, ajungi să te trezești a doua zi cu dureri de cap și amețeală. Consumul de cofeină are același efect, stimulând creierul și nepermițându-i acestuia să intre în starea de odihnă.

Soluție: Nu consuma alcool cu cel puțin 3 ore înainte de a te culca, deși ar fi bine să renunți la acest obicei și nu este indicată nicio ceașcă de cafea după ora 14:00.

Suferi de tulburări de somn

În cazul în care te simți obosit(ă) după o singură noapte de somn, atunci nu ar trebui să îți faci probleme. Însă, dacă oboseala persistă dimineți la rând, este posibil să te confrunți cu tulburări de somn, afecţiuni serioase, care pot crea chiar comportamente anormale în timpul somnului. Printre problemele cele mai cunoscute se numără: insomnia, hipersomnia, și narcolepsia. Simptomele sunt diverse și diferă de la o afecțiune la alta.

Soluție: Dacă ai tulburări de somn accentuate, consultă un medic, pentru a te trata corespunzător afecțiunii pe care o ai. În acest fel, te vei putea bucura de un somn adânc, profund și liniștit.

Bacterii dăunătoare în intestine

70% dintre persoane au în stomac bacteria Helicobacter Pylori, care poate popula cavitatea stomacală în stare latentă sau poate face reale probleme. Mai exact, stomacul secretă acidul care înlesneşte digestia odată cu mucusul care îl protejează de efectele negative ale acidului, iar bacteria H. Pylori distruge acest mucus şi favorizează ulcerul. Chiar dacă poate nu-ţi dai seama, arsurile stomacale din timpul nopţii transformă starea de somn profund în stare de somn superficial.

Bacteria H. Pylori poate fi detectată printr-un test specific şi este eliminată cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Activitatea glandei tiroide

Atunci când glanda tiroidă, principală responsabilă pentru activitatea metabolismului şi pentru echilibrul hormonal, nu funcţionează aşa cum trebuie, sistemul imunitar este mai slăbit şi procesul metabolic scade, astfel că oboseala se instalează uşor. Alte semne ale disfuncţiei glandei tiroide sunt migrenele, vocea uşor răguşită, unghiile şi părul casant, pielea sensibilă şi aspră la atingere.

Secreţiile cu efect blocant

Secreţiile nazale sau flegma se pot aşeza pe gât în timpul somnului sau atunci când eşti răcită şi ai reflexul de a-ţi trage nasul. Rezultatul? Cicluri de respiraţie incomplete şi deci, nesănătoase, din moment ce căile dintre nas şi plămâni nu sunt complet libere şi curate. Vei respira pe gură, corpul va primi oxigen, însă mai puţin decât are nevoie şi vei obosi încă dinainte să te trezeşti dimineaţa.

Partenerul tău te privează de un somn liniștitor

Știai că dacă dormi lângă o persoană care sforăie puternic pierzi, în medie, o oră de somn pe noapte? Acesta poate fi un alt factor care contribuie la oboseala de dimineaţă. Există multe situații în care cuplurile au afirmat că, deși au o relație fericită, nu s-au mai bucurat de mult timp de un somn liniștitor din cauza sforăitului partenerului/ei.

Soluție: Dacă partenerul/ tău/ta se află în această situație, iar tu nu te poți odihni din caza lui, încearcă să descoperi cauza sforăitului și modul în care îl poți ajuta să scape de această problemă. Odată rezolvată, te vei putea bucura de un somn odihnitor și liniștit.

Și chiar dacă dormim puține ore, importantă este calitatea somnului. De aceea, pentru un somn profund și liniștit este deosebit de important și țesătura patului, salteaua, dar și perna. Și, totodată, demn de luat în seamă sunt prietenii necuvântători, cățeii sau pisicile, care au cea mai mare energie, când credeți, noaptea! Și lor trebuie să le formăm niște obiceiuri care să ne permită să avem timpul nostru de somn și odihnă, în liniște și pace, fără întrerupere, timp de 6 și chiar 8 ore.

Foto: pixabay

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!