Lifestyle

Top 5 alimente care îți afectează somnul. Ce nu trebuie să mănânci înainte de culcare

Somn, sursa foto wearskypro.com
sursa foto wearskypro.com

Top 5 alimente care îți afectează somnul. Te lupți să te deconectezi la sfârșitul zilei? Dacă ați încercat toate remediile pentru somn și tot nu reușiți să adormiți, s-ar putea să fie o cauză foarte simplă. Faptului că mâncați alimente nepotrivite înainte de culcare, poate avea un impact la nivelul corpului.

O schimbare în ceea ce privește anumite alimente și băuturi este simplă. Iar astfel, vă puteți bucura de un somn de calitate, fără nici un fel de agitație sau dificultate.

Top 5 alimente care îți afectează somnul

Cele mai bune sfaturi legate de alimentația înainte de culcare includ:

  • Evitați să mâncați seara târziu, deoarece corpul dumneavoastră va transforma alimentele în energie.
  • Acordați atenție controlului porțiilor, deoarece porțiile mari pot perturba digestia.
  • Evitați stimulentele, cum ar fi zaharurile sau cofeina, deoarece acestea vă vor ține treaz noaptea.
  • Mâncați ceva înainte ca organismul dumneavoastră să înceapă să se liniștească. A merge la culcare pe stomacul gol scade nivelul de zahăr din sânge și interferează cu capacitatea organismului de a dormi bine.

Cinci cele mai dăunătoare alimente pentru somn

Top 5 alimente care îți afectează somnul. Vechia vorbă „ești ceea ce mănânci” este foarte familiară. Dar știai că ceea ce mănânci poate avea un impact și asupra calității somnului tău? Pentru a vă asigura că mâncați ceea ce trebuie înainte de culcare, încercați să țineți la distanță anumite alimente.

Ciocolată

În topul clasamentului este ciocolata. Nivelurile ridicate de cofeină din ciocolată o fac o alegere greșită pentru gustările nocturne. În timpul ultimelor etape ale somnului, consumul de cofeină poate face ca mișcarea rapidă a ochilor (REM) să apară mai frecvent. Motiv pentru care este mai probabil să vă simțiți amețit dimineața. Alte alimente și băuturi care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și băuturile energizante ar trebui, de asemenea, evitate. Acestea nu trebuie consumate cu patru până la șase ore înainte de somn.

Brânză

Top 5 alimente care îți afectează somnul. În timp ce brânza este în general considerată un aliment ușor, este de fapt unul dintre cele mai proaste alimente pe care să le mănânci înainte de culcare. Brânza tare sau maturată, precum și carnea conservată, cum ar fi șunca sau salamul, conțin în mod natural niveluri ridicate de aminoacid. Acestea ne fac să ne simțim în alertă. Tiramina determină glanda suprarenală să elibereze hormonul „luptă sau fugi”. Acesta crește vigilența pentru un număr de ore.

Curry

Alimentele picante, cum ar fi curry-ul, sosul picant și muștarul, conțin niveluri ridicate de capsaicină. Această substanță chimică ridică temperatura corpului prin interferența cu procesul de termoreglare a organismului. Acest lucru, la rândul său, perturbă somnul. Adăugați acest lucru la nivelurile ridicate de energie necesare pentru a digera condimentele, și vă puteți lua adio de la un somn profund. Alimentele picante sunt doar unul dintre numeroasele produse cunoscute pentru efectul negativ asupra somnului. Alte alimente, în special cele care sunt bogate în grăsimi și carbohidrați, ar trebui să fie evitate de asemenea.

Înghețata

Știm cu toții că un consum prea mare de zahăr poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Dar știai că ne poate afecta și somnul? Alimentele zaharoase, cum ar fi înghețata și dulciurile, trimit nivelul de zahăr din sânge la un nivel ridicat. Apoi, acesta se prăbușește în timp ce dormiți. O prăbușire a glicemiei alertează suprarenalele că există o urgență. Astfel, corpul crește nivelul de cortizol și trezește organismul din somn.

Chipsuri

Prea multă sare deshidratează organismul și crește retenția de apă, provocând oboseală. Un studiu realizat la Societatea Europeană de Endocrinologie a constatat că alimentele sărate sunt cea mai proastă alegere înainte de culcare. În această categorie se încadrează chipsurile și nucile sărate. Aceste alimente contribuie la un somn întrerupt sau „superficial”. Experții recomandă să stați departe de alimentele sărate cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare, conform Benenden .