International

Temperaturile globale, peste limită. 2023, cel mai călduros an înregistrat vreodată

Temperaturile globale, peste limită. Anul 2023 este pe cale să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, au avertizat joi oamenii de știință. După temperaturile extraordinar de ridicate din septembrie și cea mai fierbinte vară din istoria omenirii. Serviciul Copernicus Climate Change Service (C3S) al Uniunii Europene a semnalat date îngrijorătoare.

Temperaturile medii globale din ianuarie până în septembrie au fost cu 1,4 grade Celsius mai mari decât cele din perioada preindustrială 1850-1900. Anomaliile de temperatură din septembrie l-au determinat pe un cercetător să descrie constatările.

Temperaturile globale peste limită

Anul 2023 este pe cale să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, au avertizat joi oamenii de știință. După temperaturile extraordinar de ridicate din septembrie și o vară extrem de caldă.  Aceasta a fost cu puțin peste 0,5 grade Celsius mai mare decât media. Și cu 0,05 grade Celsius mai mare decât perioada echivalentă din 2016, cel mai cald an înregistrat în prezent.

Oamenii de știință de la C3S au declarat că luna septembrie a înregistrat cele mai mari anomalii de temperatură. Dintre toți anii care se întind până în 1940. Luna în ansamblul ei fiind cu 1,75 grade Celsius mai caldă decât perioada de referință preindustrială. Anomaliile de temperatură din septembrie au determinat un cercetător să descrie rezultatele ca fiind „absolut uluitoare”.

Criza climatică

Temperaturile globale, peste limită. Căldura extremă este alimentată de criza climatică, al cărei motor principal este arderea combustibililor fosili. „Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie, după o vară record. Au depășit recordurile cu o valoare extraordinară. „, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, într-un comunicat.

„Această lună extremă a împins anul 2023 spre primul loc. Fiind pe cale să fie cel mai cald an și cu aproximativ 1,4°C peste temperaturile medii preindustriale.” a semnalat expertul.  Burgess a declarat că, la două luni de la conferința COP28 privind clima, „sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”.

Problemă la nivel mondial

Temperaturile globale, peste limită. Liderii mondiali se vor reuni la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie. Pentru discuții privind modul în care se poate aborda agravarea crizei climatice. Așa cum era de așteptat pe scară largă, un raport important al ONU publicat luna trecută a confirmat anumite probleme. În prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris din 2015. Un acord istoric care vizează continuarea eforturilor de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius după mai bine de un secol de ardere a combustibililor fosili. Precum și de utilizare inegală și nesustenabilă a energiei și a terenurilor. Într-adevăr, această creștere a temperaturii este cea care alimentează o serie de fenomene meteorologice extreme în întreaga lume. În ceea ce privește Europa, oamenii de știință de la C3S au declarat că septembrie 2023 a fost cel mai cald înregistrat vreodată. Cu peste 2,5 grade Celsius mai mult decât media 1991 – 2020. Și cu 1,1 grade Celsius mai mult decât septembrie 2020, cel mai recent an cu o căldură extremă, conform CNBC .

Pislaru Bianca

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.